Meteo30/04/2021

Quan l'hivern i la primavera es confonen

L'abril ha sigut més fred que el febrer en molts punts del Pirineu

BarcelonaAquesta setmana la temperatura ha començat a normalitzar-se, però està a punt d'acabar-se un dels abrils més freds dels últims anys. La temperatura mitjana del mes a Catalunya és una de les més baixes de les últimes dècades, gairebé igualada amb la del 2012. En un observatori històric com el de l'Ebre, ubicat a Roquetes, la mitjana del mes es quedarà finalment en 15 ºC. Cal remuntar-se fins al 2004 per trobar-ne una de tan baixa, i fins al 1991 per trobar un abril més fred que el d'enguany a Tortosa. En molts observatoris caldrà anar com a mínim 10 o 20 anys enrere per trobar un abril més fred que l'actual.

Cargando
No hay anuncios

Si a això hi sumem que el mes de febrer va ser extremadament càlid i el març bastant normal, el resultat és que la temperatura ha canviat molt poc durant els últims tres mesos. La transició entre el final de l'hivern i la primera part de la primavera pràcticament no s'ha notat. Al febrer la mitjana per al conjunt de Catalunya va ser de 8,4 ºC, al març de 8,3, i a l'abril només s'ha enfilat fins als 9,8. No és habitual que hi hagi tan poca diferència entre el final de l'hivern i la primera part de la primavera.

La confusió ha arribat al punt que en observatoris d'alta muntanya la temperatura mitjana de l'abril ha sigut més baixa que la del febrer. A Núria, per exemple, la del febrer va ser de 2,5 ºC i la de l'abril de 2,1. Aquesta situació es repeteix en altres punts del Pirineu: al Port de la Bonaigua 0,3 ºC al febrer i 0,1 graus a l'abril. A Cervera hi ha hagut més nits fredes a l'abril que al febrer. De fet, durant l'últim mes, a la capital de la Segarra de matinada s'ha baixat 14 vegades dels 5 ºC, mentre que al febrer només 11 vegades.

Cargando
No hay anuncios

Si es fa el càlcul de la variància, una mesura estadística que serveix per veure com difereixen entre si una sèrie de valors a partir de les temperatures mitjanes dels tres mesos, el resultat és que com a mínim des del 2009 a Catalunya no hi havia hagut una línia tan difusa entre l'hivern i la primavera.

Cargando
No hay anuncios

Un altre aspecte interessant és que dels últims sis anys, en cinc ha passat una cosa similar: l'hivern s'ha acabat aviat, però la primavera ha tingut períodes freds o si més no de temperatures relativament baixes. No hi ha cap base per afirmar que això pugui ser una tendència.

Agafant sèries individuals més llargues costa trobar un any en què la confusió entre hivern i primavera hagi sigut més clara. El mateix càlcul de variància per a l'Observatori de l'Ebre dona com a resultat que en més de 100 anys de dades només el 1990 hi va haver menys variació entre la temperatura d'aquests tres mesos. Aquell any el febrer encara va ser una mica més primaveral que enguany. Altres observatoris tenen també el mateix precedent del 1990, però a finals dels 70 també hi va haver un parell d'anys amb un comportament similar.

Cargando
No hay anuncios