El fred siberià congelarà Europa els dies vinents
El tram final de l'hivern s'entreveu amb més canvis de temps i més pluges al sud d'Europa
BarcelonaSens dubte aquest està sent un mes de febrer excitant per als amants de la meteorologia, i tot fa pensar que les setmanes vinents continuaran passant coses interessants. De moment el més destacable de cara als dies vinents serà una irrupció d'aire siberià que afectarà intensament bona part de l'est i del centre i nord d'Europa. El congelador siberià obrirà la porta i provocarà temperatures gèlides no només a l'est, sinó també en ciutats com Praga, Varsòvia i Berlín.
La irrupció d'aire fred arribarà partir del cap de setmana que ve i serà especialment intensa dilluns i dimarts. En ciutats com Berlín i Praga s'hi esperen temperatures d'entre -5º i -10º durant bona part del dia; a París i a Amsterdam es podrà baixar fins als -5º de mínima, i fins i tot a Londres la temperatura es mantindrà probablement sota zero tot el dia. Més a l'est la situació serà encara més dura: a Kíev s'hi esperen mínimes de -15º i a Minsk, de fins a -20º. En aquesta animació extreta del portal de mapes del temps Wxcharts.eu que acompanya la peça, hi podeu veure el desplaçament de la massa d'aire mitjançant les anomalies de temperatura a uns 1.500 metres. Els graus que hi surten són la diferència entre la temperatura normal per a l'època i la prevista.
Com ens afectarà?
Si bé la irrupció d'aire molt fred a hores d'ara és bastant segura en tots aquests indrets, encara és incert com ens afectarà a Catalunya. L'escenari més probable a hores d'ara és que la fredorada no ens toqui de ple, però la incertesa en els pronòstics encara és gran. Aquest dijous ja tornarem a un ambient de ple hivern, però encara és una incògnita si la setmana que ve començarà encara amb més fred o amb una pujada de temperatura.
Quan es tracta d'entreveure la previsió a llarg termini la meteorologia fa servir sobretot l'anomenada predicció per conjunts, que consisteix a fer córrer múltiples vegades un mateix model fent petites variacions en les condicions inicials, amb la finalitat de veure el nivell d'incertesa de la previsió. Els dos grans models de predicció, l'europeu i l'americà, encara no es posen d'acord en si arribarà el fred o no. En la majoria d'escenaris de predicció del model americà, el GEFS, l'aire siberià no arriba decididament a Catalunya la setmana que ve, però al voltant d'un 20% sí que apunten cap a aquesta onada de fred. El model europeu dona més possibilitats a aquesta fredorada siberiana. I, entremig, dillluns i dimarts hi ha un escenari favorable a les precipitacions, de manera que tot plegat dibuixa un còctel que seguirem molt de prop els dies vinents.
Març també mogut
A més llarg termini les previsions de l'agència nord-americana NOAA dibuixen un mes de març que tampoc serà monòton. El fred podria persistir a bona part del centre i del nord d'Europa, mentre que al sud el més destacable serien les precipitacions. A diferència del febrer, però, les borrasques podrien afectar més clarament l'oest i el sud-oest de la península Ibèrica, i en canvi arribar més desfetes al Mediterrani. Si es compleix l'escenari que apunten els models de la NOAA tindrem un temps canviant però amb menys precipitacions que al febrer.