Meteo

Arriba una forta calorada a Catalunya: s’assoliran els primers 40 ºC de l’estiu

Les temperatures es dispararan a partir de dijous i tocaran sostre entre divendres i dissabte

La forta calorada tocarà sostre els pròxims dies.
17/07/2024
4 min

BarcelonaLa calor de ple estiu s’ha fet esperar enguany si ho comparem amb els últims anys, però ja ha arribat i per la porta gran. Després de diversos pics de calor els últims dies, ara arriba una massa d’aire molt càlid provinent del nord de l’Àfrica que provocarà una forta calorada a tot el país. Les temperatures es dispararan a partir de dijous i tocaran sostre entre divendres i dissabte amb valors entre sis i vuit graus per sobre de la mitjana. A les zones més tòrrides s’assoliran els 40 °C o els 41 °C, unes dades que no s’han registrat encara aquest estiu a casa nostra.

Així, som a les portes de l’episodi de calor més important des del començament de l’any. Però no a tot arreu s’enfilaran de la mateixa manera els termòmetres. L'àrea més afectada per aquesta calorada serà la de Ponent, així com alguns indrets de l'interior de l'Ebre, on sobretot entre divendres i dissabte es poden assolir o superar lleugerament els 40 °C o els 41 °C. Serà la zona zero d’un pic de calor que també deixarà màximes d’entre 33 i 38 °C a gran part del prelitoral i de l’interior, localment més altes en indrets com ara la conca de Tremp i el pla de Bages.

Una de les comarques on també es dispararà molt més del normal la temperatura serà l’Alt Empordà i àrees pròximes. En aquesta zona bufarà vent del sud reescalfat que enfilarà els termòmetres fins als 37 °C o els 38 °C, sense descartar fregar o assolir de manera molt local els 40 °C. La situació també es pot repetir puntualment al Gironès, al Pla de l’Estany i a la Garrotxa, per exemple. En aquest sentit, el Meteocat ha activat alertes per calor intensa dijous i divendres a diverses comarques.

Pel que fa a la costa, la majoria de les màximes es mouran entre els 28 °C i els 33 °C amb calor més suportable gràcies a la brisa marina que bufarà sobretot durant les hores centrals del dia. Però aquí la notícia serà la sensació de xafogor molt marcada. De fet, l’ambient pot ser especialment pesat en zones urbanes com ara la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, o al Camp de Tarragona.

Nits de mal dormir

La calorada també vindrà acompanyada d’una irrupció de pols africana en suspensió i de nits de molt mal dormir. Les mínimes tropicals (per sobre dels 20 °C) s’estendran per gran part del país i fins i tot no es descarten algunes nits tòrrides, amb mínimes per sobre dels 25 °C. Unes temperatures nocturnes excepcionalment altes que seran més probables de veure al centre de Barcelona i a les Terres de l'Ebre.

Tocarà suar de valent, a l’espera que a partir de diumenge els termòmetres comencin a baixar. La setmana que ve tindrem uns valors més normals per a l'època. Continuarà fent calor i l'ambient serà de ple estiu, però lluny dels extrems que viurem aquests dies. Tot plegat, amb força calma, tot i alguns ruixats de tarda aïllats en àrees de muntanya i alguna gotellada de fang divendres en comarques del sud. Diumenge els xàfecs poden anar a més al nord del país.

Diferència entre onada de calor i calorada

Cada cop que tenim un episodi de calor forta com el d'aquests dies, el debat està servit: es tracta d'una calorada o d'una onada de calor? Per entendre quina és la diferència entre els dos conceptes ens hem de fixar en la durada de les temperatures extraordinàriament altes. Però quin paràmetre marca si fa molta més calor del normal? A l'hora d'interpretar la intensitat de la calor, el Meteocat fa servir un llindar (anomenat percentil 98) que s'elabora agafant totes les temperatures màximes registrades durant els tres mesos d'estiu (juny, juliol i agost) al llarg dels darrers deu anys en cada capital de comarca. De totes aquestes dades, s'extreuen el 2% de temperatures màximes més elevades i que es consideren extraordinàries. La xifra que separa aquest 2% de la resta de màximes serà el llindar que marcarà si parlem o no de calor molt intensa. Si se supera aquest valor, es declararà l'alerta per calor. I cada capital comarcal té el seu propi llindar tèrmic. Per exemple, a Barcelona és de 34 ºC, a Lleida 40,1, a Girona 38,4, a Tarragona 34,2, a Manresa 39,4 i a Puigcerdà 33,6.

Amb aquestes xifres, el Meteocat estipula que s'ha de superar durant almenys tres dies consecutius aquest llindar d'intensitat de calor per considerar que vivim una onada de calor. Uns paràmetres difícils d'assolir i que no sempre es registren alhora a tot el país: algunes comarques poden complir aquests requisits i unes altres no en un mateix episodi. Per tant, tenint en compte que en l'episodi de forta calor que viurem aquesta setmana algunes comarques tan sols poden superar aquest llindar un o dos dies, es considera aquesta situació una calorada. En canvi, en zones de Ponent és probable que s'acabi vivint una onada de calor, perquè les temperatures extremes poden durar tres dies seguits. De fet, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha emès un avís especial per onada de calor a bona part de la Península que inclou també la vall de l'Ebre i zones de Ponent.

stats