Europa ha viscut l'estiu més calorós des que hi ha dades
Per segon any consecutiu l'estiu ha sigut més càlid que cap altre dels 140 anteriors
BarcelonaUna altra vegada l'estiu ha batut rècords a Europa. La temperatura mitjana dels mesos de juny, juliol i agost d'aquest any no té precedents al Vell Continent com a mínim des del 1880. El rècord ha caigut de forma clara aquest 2022 i just només un any després de l'anterior rècord, el 2021. De mitjana hi ha hagut 1,34 ºC més que durant el període de referència 1991-2020, segons dades elaborades en el marc del projecte Copernicus de la Unió Europea. El rècord s'ha superat per una diferència de gairebé 0,4 ºC, un salt significatiu tenint en compte que es tracta d'una temperatura mitjana de tres mesos i d'un continent sencer.
Pel que fa a regions concretes, al Regne Unit l'estiu ha sigut el més calorós, igualat amb el del 2018. A França la temperatura mitjana no ha superat la del mític estiu del 2003, tot i que sí que hi ha hagut un nombre més elevat de dies de context d'onada de calor que llavors. A Espanya l'AEMET ha confirmat aquesta setmana que l'estiu ha sigut el més calorós com a mínim des del 1961, la temperatura mitjana ha superat per quatre dècimes de grau l'anterior rècord del 2003.
Els mapes mostren com les temperatures més anormalment altes s'han donat, per una banda, a l'extrem nord del continent, però també a la Mediterrània. A Catalunya, fa pocs dies el Meteocat va catalogar aquest estiu com el més calorós com a mínim des del 1950, tot i que en alguns sectors de la costa les dades del 2003 van ser encara una mica més altes que les d'enguany.
A conseqüència d'això, aquests dies la temperatura mitjana del mar Mediterrani està en valors rècord per a l'època, segons les dades que recull habitualment el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), ubicat a València. En el seu banc de dades, que es remunta al 1982, no hi ha cap inici de setembre en què en conjunt la temperatura del mar hagi sigut tan alta. El gràfic del CEAM mostra, a més a més, que els últims anys s'han situat tots a la banda alta del gràfic durant el final de l'estiu. El valor actual no és més alt que el del 1982, però està molt a prop de la temperatura extraordinària que es va assolir també entre finals de juliol i principis del mes d'agost d'aquell any.
Copernicus també ha publicat avui dades d'aquest mes d'agost. A escala global ha sigut el tercer agost més càlid des que hi ha dades, però a Europa també s'ha batut el rècord del mes per un ampli marge de vuit dècimes de grau. A l'oest del continent les condicions no han sigut tan extremes com a l'inici de l'estiu o com ho van ser l'agost del 2003 i del 2021.