L'abans i el després del pas del tornado per un càmping de Gualba
El fibló, que ha sigut el més intens d'enguany, va destrossar unes quantes cases prefabricades
BarcelonaDimecres passat, pels volts de les dues de la matinada, una forta tempesta va creuar una part de les comarques del Vallès Oriental i la Selva. A banda de deixar un aiguat molt intens acompanyat de fortes ventades, es va produir un tornado.
Una de les zones més afectades va ser el càmping Aqua Alba, de Gualba, tal com ja us vam explicar. En aquest indret és on, malauradament, tres persones van quedar ferides. El fort vent associat al fibló va arribar a fer volar teulades senceres de les cases prefabricades que hi ha a les instal·lacions, en va arribar a desplaçar i, fins i tot, algunes van quedar del tot destrossades.
Un dels fets més curiosos i que alhora mostren la virulència del fenomen és que al bosc que hi ha just al costat del càmping s'hi van trobar taules, cadires, mobles i fins i tot electrodomèstics que van volar pels aires.
Les imatges de l'eina Street View de Google permeten veure com era la zona abans del pas de fibló i es pot comparar amb l'estat actual de la zona:
Aquest tornado ha sigut el més intens d'aquest any, de moment, i cal recular fins al 7 de gener del 2018 per trobar-ne de semblants. Llavors, dos caps de fibló van afectar indrets de les comarques del Bages i el Solsonès i de l'Alt Empordà, el Vallespir i el Rosselló.
Encara que potser no ho sembli, a Catalunya cada any hi ha tornados. De fet, és una de les zones del sud d'Europa on són més habituals. La majoria se situen sobre el mar o freguen la costa, però de tant en tant també se'n produeixen a les comarques interiors. De mitjana, al Principat hi ha entre 15 i 20 mànegues marines i entre 5 i 6 tornados.