Marxa el Niño i s'acosta la Niña

El fenomen del Niño es continua debilitant alhora que els models veuen cada cop més probable que el succeeixi una situació de la Niña durant la segona meitat de l'any

Del fenomen del Niño al de la Niña
Manel Cascante
24/04/2016
2 min
Regala aquest article

BarcelonaEls últims mesos el fenomen global del Niño ha contribuït, en bona mesura, a fer que s'hagin enregistrat temperatures rècord a nivell planetari. Si bé és cert que ja ha anat de baixa des de fa força setmanes, els seus efectes encara s'han fet notar clarament en els registres de temperatura del mes de març, rècord novament arreu del món.

Ara fa uns dies els meteoròlegs de la NOAA van pronosticar que les condicions són favorables per tal que es desenvolupi el fenomen de la Niña al llarg dels propers sis mesos. També recordaven que normalment succeeix el Niño, però que això no és una garantia, ja que no sempre passa.

El fenomen de la Niña és l'oposat al del Niño. Quan es produeix, la circulació atmosfèrica entre les costes asiàtiques i les de sud Amèrica s'inverteix, un fet que implica temperatures superficials del mar més fredes de l'habitual al Pacífic central, a prop de l'equador. Això fa que el temps es torni molt més estable a les costes sud-americanes però, per contra, a les costes asiàtiques l'acumulació de les aigües càlides del Pacífic afavoreixi la formació de nuvolades i precipitacions intenses. Sovint també les inundacions.

La Niña sol implicar potencialment més huracans a l'Atlàntic, al contrari del que passa amb el Niño. La NOAA apunta que la Niña afavoreix temperatures més altes a l'hivern i un ambient més sec al sud dels Estats Units, i temperatures més baixes de l'habitual al sud d'Alaska, al nord-oest del Pacífic i a l'Oest Mitjà.

Convé recordar també que el fenomen de la Niña es relaciona amb canvis atmosfèrics en altres regions del món com podrien ser les pluges més intenses a d'Amazones, o bé la intensificació dels monsons d'estiu a l'Índia.

Les connexions de la Niña amb les anomalies de precipitació o de temperatura a la península Ibèrica i Europa no són clares, com ja passa també amb el fenomen del Niño.

stats