5 claus per veure Mallorca des de Catalunya
L'època de l'any, la visibilitat i l'hora del dia són factors importants. Aquest cap de setmana es podria repetir l'albirament
BarcelonaCosta de creure que no som víctimes d'un truc de Photoshop quan apareixen a la xarxa imatges del perfil de Mallorca des de Catalunya, però el cert és que es tracta d'un fet que es pot repetir més d'una desena de vegades a l'any. Quines són les claus per poder fer aquesta fotografia? Les analitzem juntament amb l'autor de la majoria de captures que n'hem vist a l'ARA, l'observador del Fabra, l'Alfons Puertas.
Llum crepuscular
El moment ideal per poder veure el perfil de la serra de Tramuntana des d'algun punt alt de Catalunya és just abans de la sortida del sol. La llum del sol tendeix a dispersar-se rebotant entre les partícules de l'atmosfera, de manera que quan rebem molta llum del sol la visibilitat ens queda limitada. Un factor important és que hi hagi només la llum justa per veure'ns-hi. Segons Alfons Puertas, ahir la visió de Mallorca era molt més clara a dos quarts de vuit del matí que mitja hora més tard.
Vent de ponent o mestral
El vent d'oest i nord-oest d'aquests darrers dies remou l'atmosfera i evita que s'acumuli un nombre elevat de partícules al nostre voltant. Amb menys partícules en suspensió és més fàcil que ens arribi el rebot directe de la llum des de la serra de Tramuntana.
Humitat
Si hi ha poca humitat l'atmosfera és més nítida. En correlació amb el punt anterior, els vents de ponent i mestral són vents secs a Catalunya, i quan bufen la humitat baixa, la possibilitat que es formin núvols es redueix i la visibilitat millora.
Època de l'any
La serra de Tramuntana de Mallorca la veiem sobretot per contrast, la llum que ja hi ha darrere seu en el moment de l'alba en ressalta el perfil i fa més fàcil que la veiem a més de 180 quilòmetres. Per això la foto inversa, veure Catalunya des de Mallorca, és més fàcil a la posta de sol que a l'alba. Entre novembre i febrer el sol surt aparentment gairebé per darrere de la serralada, fet que en marca més el perfil i en fa més fàcil la visió. A l'estiu el sol surt amb una orientació més E-NE que no ho posa tan fàcil. Tampoc a l'estiu són tan habituals els canvis de temps i les situacions de vent que netegen l'atmosfera.
Càmera
L'albirament es pot veure a ull nu, però l'Alfons Puertas ens ha aclarit que les fotos més nítides estan fetes amb un teleobjectiu per enfocar més correctament el punt que volia fotografiar. De les dues fotos que acompanyen aquesta peça una està feta amb teleobjectiu, però l'altra, no. No es tracta, en tot cas, de fotos fetes amb una càmera de gamma alta. Les dues fotos són del gener d'aquest any i del desembre del 2013. L'albirament de Mallorca no és cap cosa nova que hagi aportat la tecnologia. Segons Puertas les primeres fitxes de l'històric observatori Fabra del Tibidabo ja tenien una casella per marcar si aquell dia es veia Mallorca.