Canvi de temps
Meteo 13/08/2024

Canvi sobtat de temps a les portes del pont d'agost: cauen fortes pluges a Lleida i Girona

Una DANA afectarà demà Catalunya i les Balears i provocarà una clara baixada de les temperatures

4 min
Una dona amb paraigues en un carrer de l'Hospitalet

BarcelonaEls xàfecs arriben a les portes del pont d'agost. La calor tan intensa dels últims dies, que ha tornat a enfilar els termòmetres fins als 40 °C, ja no es repetirà més els pròxims dies. Ha arribat un canvi de temps que farà que la inestabilitat sigui acusada i que provocarà una clara baixada dels termòmetres. Seguirà l'ambient d'estiu, però amb una calor clarament més suportable.

Els primers canvis ja han arribat aquest dimarts. Les nuvolades han anat a més des de bon matí amb xàfecs i tronades que han afectat sobretot les comarques de Lleida amb algunes pedregades intenses. De fet, segons alerta Unió de Pagesos, alguns arbres fruiters s'haurien vist afectats per la pedra al Baix Segre i a les Garrigues, raó per la qual demana una valoració ''urgent'' de danys. Les pedregades també han caigut en altres zones del país, com ara a les comarques de Girona o a l'interior de les de Tarragona. En aquestes àrees s'han acumulat més de 20 l/m² en poca estona, destacant els 32 l/m² registrats a Banyoles (Pla de l'Estany).

A la resta del país també han arribat xàfecs i tronades i durant la tarda de forma molt irregular. Les fortes tempestes també han arribat dimarts al País Valencià, especialment a les comarques de Castelló. Localment han caigut més de 50 l/m² en menys d'una hora, com per exemple als Rossildos (Plana Alta). Els aiguats han anat acompanyats en molts casos de calamarsa, pedra i fortes ratxes de vent, i fins i tot s'ha vist alguna mànega marina.

Tot plegat ha estat la part frontal de l'embossament d'aire fred que ens afectarà de ple dimecres. Serà llavors quan arribarà la inestabilitat més acusada i, en aquest sentit, Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat per la previsió de fortes pluges i la possible crescuda sobtada de rius i rieres.

Plat fort de les tempestes dimecres

Dimecres arribarà el gruix de l'aire fred en altura impulsat per una potent borrasca ubicada a l'Atlàntic que provocarà un temps més mogut. Es tracta d'un embossament d'aire fred que formarà una DANA a la zona del Mediterrani i que es mourà principalment entre Catalunya i les Balears. Depenent de la seva posició final i dels seus moviments, el plat fort afectarà una zona o una altra. Per tant, caldrà fer un seguiment de la situació amb atenció.

Amb els mapes actuals, durant la matinada i el matí de dimecres els xàfecs i les tempestes més destacades afectaran especialment punts del litoral i del prelitoral, sobretot de Barcelona i de Tarragona, així com alguns punts de l'interior i del Pirineu oriental. Tot i això, també poden caure ruixats dispersos a la resta del país. Al migdia i durant la tarda les pluges i les tronades s'estendran per més comarques, i les zones més afectades seran la Catalunya Central, el Pirineu i el Prepirineu. És probable que al vespre aquestes tronades arribin de nou en punts del litoral i del prelitoral, especialment de Barcelona. També plourà amb ganes a les Balears i a diversos punts del País Valencià.

L'aire fred en altura toparà amb l'ambient molt càlid que hem tingut aquests dies, i aquesta combinació pot provocar fenòmens meteorològics violents. Algunes tempestes poden ser localment fortes i anar acompanyades de calamarsa, pedra o fortes ratxes de vent. El Meteocat ha activat alertes en moltes comarques per pluja intensa per acumulació de més de 20 l/m² en tan sols mitja hora. En algunes zones del centre i del nord del país en poden ser més de 40 l/m² o de 50 l/m².

La DANA afectarà especialment les Balears. Les tempestes podrien ser fortes o molt fortes dimecres i fins divendres a tot l'arxipèlag amb un temporal que també alterarà la situació marítima amb vent del nord-est. En aquest sentit, hi ha diverses alertes activades per pluges intenses i mala mar, i es recomana no apropar-se a la costa.

Clara refrescada

Una de les conseqüències d'aquest canvi de temps serà la clara baixada de les temperatures. El vent del nord entrarà més fresc sobretot dimecres i bufarà amb ganes a l'Empordà. Dimarts ja han baixat els termòmetres a l'interior i al Pirineu, localment de forma acusada en algunes comarques de Lleida. Les màximes ja han quedat lluny dels 40 °C assolits els últims dies. Destaquen casos com el de Tremp (Pallars Jussà), on dilluns la màxima va ser de 40 °C i dimarts de 29 °C, o a la Seu d'Urgell, on en 24 hores la màxima ha passat dels 37 ºC als 23 ºC. Un descens molt acusat en poques hores.

Serà dimecres quan el descens tèrmic arribarà a la resta del país i la refrescada serà molt clara. Costarà assolir o superar els 30 °C a les zones més càlides del territori, amb moltes màximes que es quedaran tan sols entre els 25 °C i els 30 °C, i que seran més baixes al Pirineu. En punts de l'interior i del Pirineu el descens acumulat de les màximes pot arribar a ser de més de 5 o de 10 graus, com ja ha passat dimarts en alguns punts del nord de les comarques de Lleida. Al litoral el descens serà més discret, però també es notarà una baixada important de la xafogor tan intensa de les últimes hores. També baixaran els termòmetres al País Valencià i a les Balears.

De nit també es notarà la refrescada i podrem dormir molt millor en tot el país, sobretot a partir de la nit i la matinada de dimecres a dijous. En definitiva, serà un descens tèrmic que normalitzarà les temperatures després de tants dies de forta calor i amb valors clarament per sobre de la mitjana. Aquest ambient més suportable i respirable es mantindrà els següents dies.

Pont d'agost amb una mica de tot

Després del canvi de dimecres, el temps millorarà, però no farà net del tot durant el pont d'agost. Dijous quedaran restes de nuvolades amb alguns xàfecs o tronades entre les comarques de Barcelona, Girona i el Pirineu. Divendres i el cap de setmana la calma dominarà, però es repetiran alguns ruixats de tarda al Pirineu. Les temperatures màximes remuntaran una mica, però la calor es mantindrà moderada i lluny d'extrems.

stats