Meteo05/01/2020

Austràlia registra nous rècords històrics de temperatura

Aquest dissabte el termòmetre va fregar els 50 graus a l'àrea metropolitana de Sydney

Miquel Bernis
i Miquel Bernis

BarcelonaL'onada de calor que afecta Austràlia en aquest començament de l'estiu a l'hemisferi sud continua generant dades sense precedents. Aquest dissabte la capital del país, Canberra, va registrar la temperatura més alta mai mesurada a la ciutat. Segons dades oficials del servei meteorològic australià, el termòmetre va escalar fins a 44 graus, un valor inèdit fins ara. Els anteriors rècords eren els 42,2 graus que s'havien arribat a registrar a l'aeroport de la ciutat el 1968, i els 42,2 que es van arribar a mesurar el 1939 en una estació que ja no funciona.

A l'àrea metropolitana de Sydney la temperatura encara va pujar més. A Penrith, a uns 50 quilòmetres del centre, el termòmetre va arribar fins a 48,9 graus aquest dissabte a la tarda, mentre que a la zona olímpica de la ciutat el termòmetre arribava a 47,1. Tampoc hi ha precedents de temperatures tan altes en aquests indrets.

Cargando
No hay anuncios

Les condicions van canviar ràpidament a partir de dissabte al vespre i algunes pluges i temperatures més suaus han afavorit les tasques d'extinció dels nombrosos incendis que cremen aquest diumenge. Però s'espera una nova pujada de la temperatura al voltant de dijous de la setmana que ve.

No hi ha dubte que la suma de les temperatures rècord i la falta de pluja són factors determinants en l'onada d'incendis que afecta Austràlia. El científic nord-americà Robert Rohde va publicar ahir un gràfic que s'ha fet viral, fet a partir de les dades de temperatura i precipitació a Austràlia. Amb dades des del 1910, el país no ha viscut cap any ni tan sec ni tan càlid com el 2019. Els dos factors s'han ajuntat aquests últims mesos, i això ha generat unes condicions crítiques per fer front al risc d'incendis.

Cargando
No hay anuncios

Ja són 24 les persones que han perdut la vida en aquesta onada d'incendis, segons fonts oficials. L'última va ser un home de 47 anys que va morir quan intentava protegir la granja d'una altra persona a Nova Gal·les del Sud. Fins ara s'han cremat més de 5,2 milions d'hectàrees i més de 1.500 cases han quedat destruïdes només comptant la regió de Nova Gal·les del Sud. Segons fonts oficials, aquest diumenge encara hi ha uns 200 focs actius.