Astronomia
Meteo11/10/2024

Les aurores boreals il·luminen el cel de Catalunya en una nit històrica

Es tracta del segon episodi extraordinari després del que va poder-se observar el maig passat

BarcelonaHi havia una nova oportunitat històrica i ha complert les expectatives: les aurores boreals han tornat a visitar el cel de Catalunya. S’han pogut veure la nit de dijous a divendres des de diversos punts del país, especialment en zones allunyades de la contaminació lumínica o en àrees elevades. No ha estat un episodi tan potent com el del passat 10 de maig, però ha tornat a meravellar moltes persones i les xarxes socials s'han omplert d'imatges i comentaris del fenomen.

Aquesta vegada les aurores boreals han estat visibles especialment a través de càmeres, ja que aquests aparells capten més llum i ressalten el fenomen. Tot i això, en alguns casos també s’ha pogut apreciar a ull nu el color vermellós i rosat del cel mirant cap al nord. Observatoris d’arreu del país han fet seguiment nocturn de la situació amb imatges espectaculars, com ara el Parc Astronòmic de Prades (Baix Camp), l’Observatori de Pujalt (Anoia) o el Parc Astronòmic del Montsec (Noguera). El temps ha acompanyat en la majoria dels casos amb cel força serè, tot i que en zones com ara el nord-est els núvols i alguns ruixats han fet més la guitza. Aquestes són algunes de les imatges que ens ha deixat la nit:

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

Un fenomen extraordinari a casa nostra

El fet que aquest any hàgim tingut dues nits d'aurores boreals no és gens habitual. Aquest fenomen normalment té lloc en latituds més nòrdiques, i és totalment extraordinari que es vegin tant al sud, com és el cas de Catalunya. De fet, feia dècades que no es registraven aurores boreals tan nítides a casa nostra. Unes dades que donen fe del caràcter històric del que hem viscut. El 10 de maig el cel es va il·luminar en plena nit, i cinc mesos clavats després s'ha repetit la jugada. Qui sap quan tornarem a tenir una oportunitat com aquesta.

Cargando
No hay anuncios

Molta activitat solar

Però per què estem veient aurores boreals aquest any des de Catalunya? El motiu el trobem en el fet que l'activitat solar està arribant al seu màxim -el pic es preveu l'any vinent- en un cicle que es repeteix cada onze anys. Aquesta situació està fent que darrerament les tempestes solars enviïn moltes partícules de l'astre cap a la Terra arreu del món, provocant aurores boreals no només en les zones habituals del planeta, sinó fins a latituds molt baixes. Aquesta nit l'alerta per tempesta solar intensa era de nivell quatre en una escala de cinc, la mateixa potència que el passat mes de maig. Per tant, tot feia preveure una nova nit històrica a casa nostra, i les previsions no han fallat.

Aurores boreals arreu del món

Si en les nostres latituds hem pogut veure aurores boreals, vol dir que com més al nord del nostre hemisferi més espectacular ha estat el fenomen. De fet, no només aquesta nit n'hi ha hagut, sinó que ja fa força dies que les aurores boreals es poden veure des de molts punts del planeta, especialment a prop dels dos pols.