Astronomia
Meteo29/03/2024

Atents al cel: passarà el cometa que només es deixa veure un cop a la vida

L'astre 12P/Pons-Brooks es pot arribar a observar a simple vista aquesta Setmana Santa

BarcelonaL'agenda astronòmica ens ofereix aquests dies una oportunitat única per gaudir d'un fenomen que té lloc ben poques vegades. Es tracta del pas del cometa 12P/Pons-Brooks, que només és visible un cop cada 71 anys des del nostre planeta. Per tant, som davant d'un esdeveniment que es pot gaudir tan sols un o dos cops al llarg de les nostres vides. Al llarg del mes d'abril, el cometa deixarà de ser visible a l'hemisferi nord i, a partir de llavors, només es veurà des de l'hemisferi sud.

L'astre ja es pot veure des de fa dies amb l'ajuda de binocles o aparells d'astronomia. Tanmateix, des de dimecres i al llarg dels dies clau de Setmana Santa es podria observar a simple vista, però sempre que es compleixin unes condicions concretes.

Cargando
No hay anuncios

Quan i com veure el cometa

La brillantor del cometa està augmentant i això pot permetre que sigui visible a ull nu sense necessitat de cap aparell. Haurem d'aprofitar molt bé els primers instants de la nit, ja que és quan hi haurà les millors condicions per a la seva observació.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, i segons ha explicat a l'ARA l'astrofotògraf del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, Aleix Roig, la millor franja horària per veure aquests dies el cometa és entre les 20.30 h i les 21 h. És just quan la nit ja està totalment tancada, la Lluna encara no ha sortit i l'astre es troba a l'horitzó abans de pondre's per l'oest. Entrada la nit i de matinada ja no serà visible.

Per tant, aprofitem abans de sopar per gaudir de l'espectacle. Haurem de mirar en direcció oest i localitzar la constel·lació d'Àries. Segons explica Roig, el cometa es troba aquests dies a prop de l'estrella Hamal, la més important i brillant d'aquesta constel·lació.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, haurem de tenir en compte altres factors. Per exemple, com que el cometa es troba força baix a l'horitzó oest, caldrà anar a zones elevades o planes sense edificis, arbres o muntanyes que n'obstrueixin la visió. Per tant, l'àrea de Ponent, cims de muntanya o l'altiplà central poden ser unes bones opcions. I, per descomptat, si volem observar l'astre caldrà fugir de la contaminació lumínica de les grans ciutats.

Cargando
No hay anuncios

Pendents del temps

Com sempre, les condicions meteorològiques jugaran un paper fonamental a l'hora de poder veure el cometa. I ja sabem que la meteorologia i l'astronomia sovint no sempre van de bracet. Aquesta Setmana Santa ens trobem de ple en una situació de pas de fronts atlàntics que mantenen un temps molt canviant.

Cargando
No hay anuncios

Els núvols poden fer la guitza a l'hora d'observar el cel al llarg de les pròximes nits. On menys núvols hi haurà serà segurament a la costa i al nord-est del país. En canvi, la zona del Pirineu de Lleida i altres zones de l'oest és on hi haurà la nuvolositat més abundant amb algunes precipitacions. El cap de setmana la situació empitjoraria a tot arreu.

Cargando
No hay anuncios

Un cometa únic

El 12P/Pons-Brooks és un dels cometes periòdics més brillants. Orbita el nostre sol un cop cada 71 anys. Per tant, l'últim cop que va ser visible des de la Terra va ser l'any 1954 i no es tornarà a deixar veure fins al 2095. Va ser descobert l'any 1812 pel francès Jean-Louis Pons i novament l'any 1883 pel nord-americà William Robert Brooks. Per aquest motiu, l'astre es va batejar amb els dos cognoms. Popularment, però, també rep el nom de cometa del diable perquè en algunes observacions la seva cua (anomenada coma) va mostrar formes de banyes.