Astronomia

Aquesta nit hi pot haver aurores boreals a Catalunya: tot el que has de saber per poder-les veure

Les condicions són semblant a les que van provocar aquest fenomen extraordinari el passat mes de maig

Una aurora boreal vista des del pantà de la Baells
10/10/2024
3 min

BarcelonaL’astronomia ens regala aquests dies uns esdeveniments únics que ens faran estar molt pendents del cel. Aquest cap de setmana arribarà el millor moment per poder veure el conegut com a cometa del segle, però abans tindrem una oportunitat inesperada i gens habitual de veure si apareixen aurores boreals a Catalunya. Si hi ha sort, seria el segon cop en un any que es produeix aquest fenomen.

En les últimes hores s’ha activat l’alerta de tempesta solar intensa. Això no implica cap perill per a la Terra, però sí que vol dir que arribaran partícules solars fins al nostre planeta que poden provocar aurores boreals en latituds més baixes del normal, incloent-hi la nostra. La tempesta ha estat catalogada de nivell quatre en una escala de cinc, com la que es va produir el passat 10 de maig quan a casa nostra vam tenir un espectacular i extraordinari episodi d’aurores boreals.

Cinc mesos clavats després d'aquell episodi únic es repeteix l’alerta. Caldrà esperar si hi ha sort o ens quedem amb la mel als llavis. S'ha de tenir en compte que poden passar dècades entre un episodi d'aurores boreals i un altre en latituds tan baixes, i ara tenim l'oportunitat de tenir-ne dos en un mateix any.

"El que va passar al maig és històric i gairebé sense precedents; ho hem de valorar molt i tant de bo en tornem a tenir", ha explicat en un vídeo a les xarxes socials l’astrònom i divulgador científic Joan Anton Català. "Això no vol dir que obligadament hàgim de veure aurores boreals, però aquestes condicions són les idònies per poder observar-les a Catalunya", ha afirmat Català.

Aquí teniu una guia ràpida d’on i quan es podrien veure les aurores a Catalunya segons l’expert:

Quan es podrien veure?

L’alerta per possibles aurores boreals a Catalunya s’estén des del vespre d’aquest dijous fins a la matinada del divendres. Serà durant tot aquest període de temps que el fenomen es veurà no només en les latituds elevades de l’hemisferi nord, sinó que també pot arribar a ser visible en zones poc habituals, ubicades més al sud, com ara gran part del centre i sud d’Europa, incloent-hi Catalunya.

Els millors llocs per observar el cel

Si finalment les aurores boreals es deixen veure al cel de casa nostra, podrien ser visibles en qualsevol punt del país. Això sí, hem d’escollir molt bé el lloc d’observació. Cal mirar cap al nord i tenir un horitzó lliure d’obstacles. Els millors llocs són els que estan allunyats de la contaminació lumínica de les àrees urbanes i en zones elevades.

Per tant, les cotes altes de muntanyes de tot el país, com ara el prelitoral, el Pirineu o el Prepirineu, són bones opcions per observar el cel. També grans planes de l’interior i del prelitoral amb horitzons nítids. Alguns observatoris ja han anunciat que obriran les portes per tal de fer seguiment de la situació, com per exemple el de Pujalt.

Recomanacions d’interès

Val a dir que si s’arriben a veure aurores boreals a Catalunya seran febles, res a veure amb l’espectacularitat de les imatges que veiem sovint del nord d’Europa. Simplement, el cel pot canviar lleugerament de color a l’horitzó nord. Fins i tot es pot donar el cas que només es vegin amb aparells i no a ull nu. "El que capturen les càmeres no s’assembla al que veiem nosaltres en realitat", assegura Català, ja que els aparells atrapen molta més llum. Per tant, es recomana tenir a mà una càmera, fins i tot la del mòbil mateix, amb la seva funció de llarga exposició.

Pel que fa a la meteorologia, el cel estarà força serè a la major part del país, però hi haurà alguns intervals de núvols en punts de les comarques de Girona, de Barcelona i del Pirineu que faran que el cel estigui més variable i amb una visibilitat més limitada.

Un any de molta activitat solar

Que es vegin aurores boreals a casa nostra és extraordinari. De fet, el que va passar al mes de maig feia moltes dècades que no succeïa. Però per què aquest any tenim tantes alertes d’aurores boreals en latituds tan baixes? Segons Català, l’explicació la trobem en el fet que el Sol està vivint un màxim d’activitat, cosa que passa cada onze anys. D’aquesta manera, l’astre emet "intensos fluxos de partícules" cap a l’espai. "Són com esternuts del Sol que arriben sovint a la Terra uns dies després de produir-se", explica Català.

stats