MÉTEO
Meteo27/07/2018

Una llarga lluna de sang

L’eclipsi lunar més llarg del segle es va poder veure tot i l’amenaça intermitent de la calitja

Oriol Rodríguez / Ara
i Oriol Rodríguez / Ara

BarcelonaEl cel va oferir ahir l’espectacle singular d’un eclipsi total de Lluna. L’expectació augmentava, a més, pel fet de ser el més llarg que es produeix aquest segle: la fase de totalitat de l’eclipsi va durar una hora i gairebé 43 minuts. Això va donar prou temps perquè molts poguessin observar-lo i gaudir de l’espectacle astronòmic des de diversos punts de la geografia.

Tot i que la calitja va dificultar una mica l’observació de l’eclipsi més esperat, la paciència premiava els observadors amb imatges com aquesta, des del terrat de l’ARA, a Barcelona. La lluna va començar a treure el nas per l’horitzó a les 21.06 h, ja eclipsada a Catalunya, tot i que la Terra es va situar totalment entre el sol i la lluna a partir de les 21.30 h i el fenomen es va allargar fins a la 1.28 h.

Cargando
No hay anuncios

El cel d'estiu encara regalarà més moments estel·lars

L’eclipsi va ser el tret de sortida d’una sèrie de fenòmens astronòmics que depara aquest estiu, alguns dels quals previsiblement es podran observar amb nitidesa a Catalunya. El primer té relació amb el planeta Mart. Dilluns, 30 de juliol, la distància entre la Terra i Mart serà la més curta des de l’any 2003, de poc més de 57 milions i mig de quilòmetres. Ara fa 15 anys, els dos planetes encara van arribar a apropar-se més i la distància va ser més petita, de 55,7 milions de quilòmetres. De fet, llavors va ser el cop en què la Terra i Mart van ser més a prop que mai en els últims 58.000 anys.

Cargando
No hay anuncios

Aquest cop, la proximitat entre tots dos farà possible veure amb més detall el Planeta Vermell. Per fer-ho, però, caldrà l’ajuda d’un telescopi, ja que a simple vista es continuarà veient un punt lluminós vermell al cel. Per tornar a veure Mart tan a prop des de la Terra caldrà esperar fins a l’any 2033.

Una pluja d’estels intensa

La següent cita astronòmica serà amb el clàssic de tots els estius, les Llàgrimes de Sant Llorenç, la pluja d’estels més mediàtica de l’any. Si bé des del 18 de juliol ja es poden observar els Perseids -l’altre nom amb què es coneix el fenomen-, el seu moment àlgid arribarà la matinada del 13 d’agost.

Cargando
No hay anuncios

Enguany, pràcticament coincidirà amb la Lluna nova, que serà l’11 d’agost. Això farà que el cel estigui ben fosc i facilitarà l’observació d’un nombre més alt de Perseids. Malgrat que les Llàgrimes de Sant Llorenç es poden veure des de qualsevol racó del país, sense cap mena de dubte els millors indrets són els que estan allunyats de la contaminació lumínica que acostuma a haver-hi als nuclis de població, tant pobles com, sobretot, ciutats.

La pluja d’estels, tot i que cada vegada amb menys intensitat, es perllongarà fins al 25 d’agost. Just l’endemà, el 26, hi haurà la Lluna plena del mes d’agost.

Cargando
No hay anuncios

Per als més enamorats de l’astronomia encara hi haurà un últim espectacle al cel les pròximes setmanes: un eclipsi parcial de Sol. Però caldrà viatjar una mica per poder guadir-ne perquè només s’observarà des del nord d’Europa. L’eclipsi es veurà des de països com Islàndia, Noruega, bona part de Suècia, Finlàndia i Estònia. En canvi, des de Catalunya serà impossible. Caldrà agafar un avió o fer unes quantes hores de cotxe per poder-ne ser testimoni el pròxim 11 d’agost.