Meteo10/04/2015

L'erupció volcànica que va canviar el clima

Fa exactament 200 anys la fúria del Tambora va provocar que el 1816 sigui conegut com l'any sense estiu

Miquel Bernis
i Miquel Bernis

BarcelonaAvui exactament fa dos segles a l'illa de Sumbawa, a Indonèsia, s'hi estava produint una de les erupcions volcàniques més importants de la història recent: la fúria del Tambora va generar directament més de quatre mil víctimes mortals, i indirectament la xifra es creu que va superar les vuitanta mil. L'erupció volcànica va tenir també conseqüències en el clima a nivell global. La gran quantitat de cendres i gasos com el diòxid de sofre emesos va generar un escalfament de l'estratosfera, i un refredament de la part baixa de l'atmosfera. El fet que l'erupció es produís a prop de l'Equador va contribuir a fer que els efectes s'estenguessin per tot el planeta.

D'entre els efectes que va tenir l'erupció el més impactant és el de l'estiu de 1816: a bona part del centre i oest d'Europa la temperatura mitjana va ser uns 2 graus inferior a l'habitual, una anomalia que a Barcelona va arribar a situar-se en 4 graus. Si pensem en termes d'una temperatura diària això pot semblar poc, però tractant-se d'una mitjana de tot l'estiu suposa un anomalia absolutament excepcional, que va generar una greu crisi agrícola i d'alimentació de la població. 1816 consta encara a dia d'avui com l'any més fred viscut a Barcelona com a mínim des de 1780, i en bona part això és a causa d'un volcà que va entrar en erupció un any abans a més de deu mil quilòmetres de distància.

Cargando
No hay anuncios

Actualment alguns estudis estan calibrant fins a quin punt el vulcanisme pot estar influint en el clima, per exemple en el fet que l'escalfament global s'hagi frenat considerablement en els últims anys. L'efemèride ha estat recordada pel Servei Meteorològic de Catalunya aquests dies.