30 anys d'una nevada històrica que va fer estralls a Catalunya
Entre els dies 30 i 31 de gener de 1986 Catalunya va patir els efectes d'una de les nevades més importants del segle passat. La neu, humida i pesant, va anar acompanyada de fortes ventades i va deixar sense electricitat moltes poblacions
BarcelonaLa responsable de l'enrenou meteorològic va ser una profunda pertorbació que, procedent d'Islàndia, va anar-se profunditzant a mesura que s'acostava cap a Catalunya, i es va acabar situant just al davant de la costa catalana el dijous 30 de gener. La pressió atmosfèrica al seu centre fou extraordinàriament baixa, de poc més de 970 hPa. Cal destacar, en aquest sentit, que l'observatori de l'Ebre va enregistrar aquell dia la pressió més baixa de la seva sèrie, iniciada ara fa més de 100 anys, amb un registre mínim de 973,1 hPa.
La pertorbació va anar acompanyada d'un embossament d'aire fred en altura i, amb el seu gir, va fer incidir també vents forts i molt humits d'origen marítim cap a Catalunya. Aquest 'còctel' va donar com a resultat precipitacions intenses en forma de neu molt humida a cotes relativament baixes, properes al nivell del mar entre la costa central i la Costa Brava. La nevada es va allargar fins a primeres hores de la nit del divendres 31.
A banda de la neu, el vent va ser també un dels elements més destacables i fou el responsable de la formació de grans congestes, talment com si es tractés d'una tempesta de neu a l'alta muntanya. En poblacions de l'entorn de la serralada Transversal els gruixos van arribar a superar els 3 metres a causa de les ventades. El temporal també va causar un fort tràngol marítim a tot el litoral.
Les comarques més afectades per la neu van ser el Ripollès, la Garrotxa, l'Alt Empordà, la Cerdanya, l'extrem nord del Berguedà i la comarca d'Osona, on en alguns casos el gruix de neu es va acostar als 100 cm. També en va caure molta en d'altres indrets de l'entorn de la serralada Prelitoral.
La neu humida i molt pesant va acumular-se damunt de cables i torres d'alta tensió, un fet que va implicar que acabessin cedint en molts casos. Nombroses localitats del nord i del nord-est de Catalunya es van quedar sense llum i electricitat durant la nevada, i el tall en el subministrament elèctric es va allargar diverses jornades.
Les carreteres també van patir els efectes de la gran nevada, sobretot a l'interior i al nord-est del país, i algunes zones van quedar totalment incomunicades. L'acumulació de la neu també va fer estralls als boscos, on es van trencar moltes branques dels arbres, i exemplars sencers van acabar cedint a causa del pes de la neu. L'empremta de la neu es va fer ben visible al llarg d'uns quants anys en extenses zones boscoses del territori.
Aquesta nevada és encara, trenta anys després, especialment recordada per molts, i l'episodi ha passat a formar part de molts manuals i llibres de meteorologia com a cas d'estudi per la seva excepcionalitat i característiques. Si en voleu saber més podeu consultar l'extens resum que ha elaborat el Servei Meteorològic de Catalunya d'aquesta nevada.
Curiosament aquests dies també es compleixen 10 anys d'una altra gran nevada, la dels dies 27 i 28 de gener de 2006. En aquella ocasió la neu es va acostar de nou a la mateixa costa, però va ser especialment abundant al Pirineu i en punts de l'interior. A Pujalt (Anoia) s'hi van acumular 71 cm, en van caure 41 a Bagà, 20 a Igualada o entre 25 i 30 cm a les cotes altes de la Conreria (serra Litoral).
Si teniu imatges d'aquella nevada del 1986 ens les podeu fer arribar a través de Twitter o bé a Twittermeteo@ara.cat.