El 2020 va ser de llarg l'any més càlid a Europa des que hi ha dades
La tendència a la disminució de la nuvolositat també es va accentuar l'any passat
BarcelonaL'any passat va ser amb força diferència l'any més càlid a Europa des que es recullen dades. Ho diu un informe sobre l'estat del clima que ha publicat aquest matí el Centre Europeu de Predicció (ECMWF), segons el qual la temperatura mitjana del continent es va situar 1,6 graus per sobre de la mitjana, i 0,4 graus per sobre de l'anterior rècord. Els cinc anys més càlids registrats a Europa corresponen tots a l'última dècada.
Aquest rècord de temperatura ha sigut impulsat sobretot per les temperatures de la tardor i molt especialment de l'hivern anterior. Els mesos de desembre (del 2019), i gener i febrer (del 2020), la temperatura va arribar a ser 3,4 graus superior a la mitjana. Aquesta excepcionalitat va ser especialment forta al nord-est del continent, on les temperatures mínimes durant l'hivern passat van arribar a ser 9 graus superiors a les normals. Per contra, durant l'estiu, que és quan les altes temperatures provoquen més titulars, el termòmetre es va comportar amb certa normalitat tenint en compte el context de canvi climàtic de l'última dècada.
Un altre aspecte interessant de l'informe és la tendència sostinguda dels últims anys cap a la disminució de la nuvolositat. Al nostre àmbit l'any passat no va ser especialment destacable en aquest sentit, però en països com Itàlia, Grècia i als Balcans la nuvolositat va arribar a ser un 10% inferior a la mitjana dels últims anys. Això ha comportat més hores de sol. En algunes parts del centre i de l'est d'Europa el 2020 hi ha arribat a haver al voltant de 400 hores més de sol del normal, i en el conjunt del continent la diferència ha sigut de 86.
A nivell global la temperatura no ha batut rècords, però el 2020 ha entrat al podi dels anys més càlids des que hi ha dades. Aquesta dada és especialment preocupant si es té en compte el context d'any marcat pel fenomen de laNiña. Aquest fenomen climàtic que es produeix al Pacífic acostuma a tenir implicacions a escala global: el Niño provoca habitualment que la temperatura global sigui encara més alta, mentre que la Niña suposa un cert refredament. Malgrat ser any de Niña, la temperatura mitjana del planeta va ser l'any passat 1,2 graus superior al període de referència de l'època preindustrial. Cal recordar que l'Acord de París del 2015 compromet els països signants a mantenir l'augment de la temperatura del planeta per sota dels 2 graus respecte a l'etapa preindustrial, però inclou també el compromís de fer esforços per arribar a limitar aquest augment a menys d'1,5 °C.
Algunes dades extremes d'aquest 2020 són els 54,4 graus registrats el 16 d'agost a la Vall de la Mort, a Califòrnia, que suposen la temperatura més alta mesurada al món com a mínim en els últims 80 anys. A l'aeroport de Kuwait i a Bagdad es va arribar a 52 graus a finals de juliol.
Primavera de gelades
Curiosament l'únic moment de l'any passat en què a Europa la temperatura es va situar per sota de la mitjana va ser durant la primavera, que ja va tenir nits més fredes del normal, com està tornant a passar enguany. Un dels països més afectats per les glaçades tardanes d'aquesta primavera és França, on les temperatures sota zero han sigut generalitzades i han arribat a nivells de rècord en algun cas. El govern francès ha promès ajudes al sector agrícola per valor 1,2 bilions d'euros. La vinya està entre els cultius durament afectats pel fred tardà.
A Catalunya les glaçades de finals de març van provocar pèrdues de producció d'entre el 20 i el 100% de fruita dolça i ametllers. Unió de Pagesos ha alertat també que les glaçades dels últims dies provocaran que aquest any hi hagi un 30% menys de cirera a Lleida i un 20% menys a les Terres de l'Ebre.
Des del Dilluns de Pasqua a Catalunya no hi ha hagut cap dia amb temperatures per sobre de la mitjana. Es dona la circumstància que el final de l'hivern va ser molt suau i primaveral, fet que provoca que des de finals de gener la temperatura gairebé no hagi canviat. L'ambient normal del mes de març fa tres mesos que dura amb comptades excepcions com ara la Setmana Santa.