L'oceà Antàrtic podria batre un nou rècord de poca extensió de gel
El canvi climàtic també està causant estralls en l'estiu austral de l'hemisferi sud
BARCELONALa capa de gel que envolta la costa de l'Antàrtida va començar a reduir-se més bruscament del que acostuma a fer cada any –a l'hemisferi sud– a partir de desembre. Enguany s'ha reduït més ràpidament del normal i encara es podria reduir més, fins al febrer o principis de març, que és quan s'acostuma a assolir el mínim (final d'estiu a l'hemisferi sud).
Des del 25 de desembre, l'extensió de gel antàrtic ha arribat a mínims històrics dia rere dia durant més de tres setmanes consecutives. Els registres, que estan basats en la informació que proporciona un satèl·lit del Centre Nacional de Dades de Neu i Gel, es remunten al 1979 i difícilment es poden trobar en aquest període dades similars a les d'enguany.
A partir del 14 de gener, dilluns passat, la superfície de gel antàrtic era de 3.979 milions de quilòmetres quadrats, molt per sota dels 4.154 milions de quilòmetres quadrats observats en aquesta mateixa data el 2017. Encara tenim algunes setmanes d'estiu a l'hemisferi sud, cosa que significa que encara es podria superar el valor més baix mesurat en qualsevol època de l'any: 2.110 milions de quilòmetres quadrats, observats el 3 de març del 2016. Així ho afirma l'experta en clima polar Cecilia Bitz (Universitat de Washington).
El registre de menor de superfície gelada a l'oceà antàrtic (estiu austral 2015-16) es diu que va ser degut, a més de l'escalfament global, al Niño. Aquest fenomen natural va ajudar a fer pujar les temperatures de la superfície del mar a l'est de l'oceà Antàrtic. També és possible que la calor del Pacífic tropical, encara que ara no sigui a causa d'el Niño, pugui ajudar a escalfar els mars del Sud.
Segons els experts, el Niño s'associa amb patrons de circulació atmosfèrica que augmenten les temperatures de la superfície del mar i limiten l'expansió del gel marí a l'Antàrtida. També hi ha un escalfament a més llarg termini de les aigües dels mars del Sud, que podria començar a tenir efectes sobre el gel marí. D'altra banda, s'està reflexionant sobre l'impacte potencial de la pèrdua total de gel antàrtic, cosa que podria comportar conseqüències devastadores.