L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Sis hores de viatge per set hores de feina'

Davant d’aquest panorama al Pròxim Orient, qualsevol problema nostre sembla petit, però és nostre. Deixin-me que els ho resumeixi amb la frase d’una usuària de Rodalies afectada pel gran tall de servei a Tarragona: “Sis hores de viatge per set hores de feina”

L’Iran va llançar ahir al vespre 200 míssils sobre Israel. És l’atac més gran que l'Iran ha fet mai a Israel, i això s'assembla cada vegada més a una guerra, perquè Israel, que ha arrasat Gaza i ha entrat amb les seves tropes al Líban, ha promès que contestarà severament a l’atac iranià. Primera conseqüència econòmica, el petroli s’ha encarit

Davant d’aquest panorama al Pròxim Orient, qualsevol problema nostre sembla petit, però és nostre. Deixin-me que els ho resumeixi amb la frase que vaig sentir als mitjans, d’una usuària de Rodalies afectada pel gran tall de servei a Tarragona, que va dir als periodistes: “Sis hores de viatge per set hores de feina”. D’acord, estem davant un tall excepcional per fer obres que han de millorar el servei. Però quan expliquem que l’Estat no inverteix a Catalunya o pressuposta però no executa, el resultat és aquest a la llarga: que a una treballadora que l’únic que vol és que els trens vagin a l’hora per arribar a l’hora a la feina el que li ofereixen és o comprar-se un cotxe o fer sis hores de viatge per set hores de feina.

Mentrestant, en l’activitat estrictament política del dia, avui es reuneix a Waterloo el grup parlamentari de Junts, per preparar el debat de política general de la setmana que ve. Puigdemont farà una intervenció en obert a mig matí. Sobre si Puigdemont serà el pròxim president del partit (que tothom sap que sí, que ho serà), a Junts mateix no és objecte de la reunió d’avui. Junts creu que el seu programa electoral era prou potent, tenen 15 diputats més que Esquerra i volen ser alternativa al PSC. En aquest sentit, Junts ha de decidir com es posa davant el finançament singular per a Catalunya acordat entre PSOE i Esquerra, si tindrà o no els vots de Junts, per la qual cosa Junts espera que el PSOE el negociï també amb ells. 

Per cert, ahir li van preguntar a la portaveu del Govern, la consellera Paneque, si el president Salvador Illa es reuniria amb Puigdemont, igual com s’ha vist amb Pujol, Montilla o Mas. La resposta va ser:

“Estem a l’espera que junts determini qui són els interlocutors i parlarem amb qui determinin”. La resposta no va agradar gens a Puigdemont, que espera el mateix tracte que Salvador Illa està donant als altres expresidents.

De fet, curiosament, Salvador Illa i Carles Puigdemont ja han parlat. Un cop investit president, ara a l’agost, Puigdemont va trucar a Illa en senyal de cortesia institucional. Salvador Illa va rebre la trucada amb sorpresa i amb cortesia també.  

Avui, tot això s’empetiteix davant el titular que obra la nostra edició electrònica a aquesta hora: “Màxima tensió a l'espera de la resposta d'Israel a l'atac amb míssils de l'Iran”. A l'ARA hi trobaran l'última hora i la informació.

Bon dia.

stats