Eleccions al Parlament

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Puigdemont davant l'oportunitat de tornar'

4951 visualitzacions

This browser does not support the video element.

Mentre continuem sota problemes molt greus, com la sequera o la possibilitat d’una guerra a Europa, la política espanyola continua explotant a causa de l’amnistia.

El Senat contra el Congrés. No havia passat mai. El Senat ha plantejat per primera vegada des de l’aprovació de la Constitució un conflicte al Congrés. Amb l’argument que l’amnistia és una reforma encoberta de la Constitució, el Senat li diu al Congrés que la llei d’amnistia que li ha enviat és inconstitucional, que convocarà un ple del Senat i reclamarà al Congrés que retiri l’amnistia. Això vol dir que els lletrats del Senat estan dient als seus col·legues, lletrats del Congrés, que els han enviat una llei que no fora de la llei. ¿Efectes pràctics d’aquesta rebequeria del PP al Senat? Aparentment pocs, i el 16 de maig com a molt tard, l’amnistia hauria de tornar del Senat al Congrés i ser definitivament aprovada, i aleshores els jutges tindrien dos mesos (mitjans de juliol) per aplicar-la. Per tant, aquest xoc Senat-Congrés sense precedents no hauria d’endarrerir l’aplicació de l’amnistia, però no se sap mai.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, som a  24 hores del discurs de Puigdemont a Elna. El president a l’exili compta que no perdria la immunitat com a parlamentari europeu fins que es constituís el nou Parlament Europeu, també a començaments de juliol. Però sobre si tornarà o no durant la campanya, l'última paraula la tindrà Puigdemont, més enllà del que hagin dit persones del seu entorn polític immediat com Gonzalo Boye o Toni Comín. Informació que, lògicament, al ser tan estratègica, pot anar desvelant gradualment per no donar pistes ni perdre cap avantatge. 

I mentrestant, el president Aragonès ha anat avui a Madrid a presentar la seva proposta de finançament per a Catalunya: Recaptar tots els impostos (52.000 milions) en comptes dels 4.900 milions que recapta ara. I contribuir després amb una quota de solidaritat. El govern espanyol ja li va dir ahir que no, que impulsaran "una reforma del sistema de finançament de totes les comunitats del règim comú, inclosa Catalunya". Aragonès fa aquesta proposta que li dona focus electoral però en un moment de debilitat, perquè les eleccions estan convocades. I perquè és un retorn al passat: un sistema semblant li va proposar Artur Mas a Mariano Rajoy el 2012. I aquí seguim.

Cargando
No hay anuncios

Bon dia.