L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Puigdemont davant la cita de divendres que ve'
Puigdemont? Els que s’hi han reunit darrerament afirmen que està “entre poc i gens neguitós, segur de la seva situació judicial”
Aquesta setmana que comencem torna ser important per qüestions judicials. Perquè dijous es debatrà al Congrés la reforma del delicte de sedició, però, molt especialment, perquè divendres la immunitat dels eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí tornarà a ser examinada pels jutges.
Els ho explico a partir de l’excel·lent informació que en va publicar ahir la Núria Orriols a les pàgines de l’ARA.
Aquest divendres, 25 de novembre, a 2/4 de 10 del matí, hi ha la vista oral al Tribunal General de la Unió Europea. El president Puigdemont va interposar un recurs –juntament amb Toni Comín i Clara Ponsatí– contra la decisió del Parlament Europeu de retirar-li la immunitat perquè pogués ser jutjat al Suprem. A la cita les parts exposaran els seus arguments: l'advocat Gonzalo Boye, el Parlament Europeu i el Regne d'Espanya, que com que és part adherida no té capacitat de recurs si no li agrada la decisió final. Aquestes intervencions seran analitzades pels jutges, que podran fer preguntes. La sentència arribarà entre el gener i el març de l’any que ve. Aleshores sabrem si l'Eurocambra va actuar correctament a l'hora de concedir el suplicatori al Tribunal Suprem o, per contra, com defensa l'advocat Gonzalo Boye, l'haurien d'haver rebutjat perquè es tracta d'un cas de persecució política. Una tesi que l'advocat reforçarà, aportant "nous fets", com ara que ell va ser espiat a través de Pegasus mentre durava el procés per part del seu contrincant, el Regne d'Espanya. Però, sobretot, s'agafarà a les últimes declaracions del govern espanyol. Quines? Declaracions com aquestes, de la vicepresidenta Nadia Calviño:
“Recordaran vostès que la dificultat d'aconseguir l'extradició de Puigdemont, que és l'objectiu que tenim tots, per descomptat, que vingui a Espanya i compleixi i que comparegui davant la justícia i compleixi la pena que li correspon. Si recorden, la dificultat de l'extradició és perquè del nostre Codi Penal, la sedició no existeix en altres països”.
Boye preguntarà al tribunal europeu: si el govern espanyol admet que ha modificat la llei ad hoc per poder portar Puigdemont a Espanya, "què és això, sinó persecució política?".
En cas que Puigdemont mantingués la immunitat, el Suprem no podria emetre euroordres contra ell mentre fos eurodiputat. Podria viatjar per tots els països de la Unió Europea i, fins i tot, es podria plantejar retornar a Espanya. Una decisió "personal i política" d’alt risc, perquè si Puigdemont entra en territori espanyol, és difícil que no sigui detingut. I si passés el contrari, que el Tribunal General li retirés la immunitat, Puigdemont quedaria en mans del que decidís Bèlgica sobre la seva extradició.
Davant de tot això, com està el president Puigdemont? Els que s’hi han reunit darrerament afirmen que està “entre poc i gens neguitós, segur de la seva situació judicial”, més animat que a l’estiu, amb el dolor de les ferides que no s’han tancat i, de cara a les expectatives de Junts a les municipals, entenent que cal “una estratègia realista, adaptable a cada municipi i de política amb majúscules”, i per tant, “proactiu i positiu, amb la mirada a mitjà i llarg termini”.
Ja els ho vam dir aquí el primer dia: l’única manera que Pedro Sánchez no pagui a les urnes haver reformat el delicte de sedició: extraditant Puigdemont. Mirin quin ambient hi haurà dijous al Congrés, a Madrid: Feijóo diu que Sánchez ha trencat el pacte constitucional per sobreviure, que l'acord amb Esquerra està dissenyat pels condemnats per l’1 d’Octubre, i el president socialista de Castella- la Manxa, García-Page, diu que la reforma del Codi Penal és un xantatge d’esquerra i un peatge massa car per a Espanya i per al PSOE”.
S’entén ara, l’esforç que farà l’Estat per extraditar el president a l’exili?
Bon dia.