L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El Mobile i la ingerència russa a Catalunya'
Tot aquest soroll és interessat per als que es mouen contra l’amnistia i per als que volen (i volien el 17) tacar el Procés amb la ingerència russa. Suggerir que més de dos milions de persones van estar anys sortint al carrer per influència de Putin és ridícul
Aquest matí, els viatgers habituals del metro de Barcelona han compartit vagons amb homes amb americana, alguna corbata i sabates de mudar que parlaven en anglès. Ja aquest cap de setmana s’han vist moltes furgonetes negres per la ciutat, amunt i avall. Ja són aquí els 95.000 participants en el Congrés Mundial de Telefonia Mòbil a Barcelona. I sense adonar-nos-en, hem arribat a la divuitena edició del Mobile a Barcelona.
Ahir se’n va fer el sopar de gala i aquest matí s’hi ha fet la inauguració oficial.
Al sopar hi van venir el rei Felip de Borbó i el president espanyol, Pedro Sánchez. El president català, Pere Aragonès, no s’hi va fer la fotografia oficial, però sí que va saludar el monarca just abans de seure a taula, on per protocol els va tocar seure gairebé davant per davant. Tots tres van parlar del Mobile, d'economia, de la sequera, de l'incendi de València i d'actualitat diversa. Aquest matí Aragonès no ha acompanyat el rei en la visita oficial.
I aquestes són imatges d’aquest matí. La protesta republicana o independentista continua sent testimonial dins la sala i inexistent a fora. Els anys en què Felip VI podria mesurar anualment al Mobile el rebuig que causava la seva presència entre bona part de la societat catalana a causa de l’1 d’Octubre semblen ser cosa del passat.
Mentrestant, Pedro Sánchez ha vingut a Barcelona amb la crisi de les mascaretes de l'anomenada “trama Koldo” que afecta l’exministre Àbalos, de moment, sense haver pogut aprovar ni l’amnistia ni els pressupostos, i el president Aragonès, també.
Les grans telefòniques hi presentaran novetats, millores del wifi, la ciberseguretat, la sostenibilitat i, per descomptat, la intel·ligència artificial.
Parlant de ciberseguretat, avui El País publica un informe confidencial del centre d’intel·ligència de la UE, datat el 2017, que documenta la ingerència russa en el Procés. S’hi parla de “xarxes associades als serveis d’intel·ligència russa i la seva presència a Catalunya, de reunions de persones de l’òrbita del Kremlin amb el govern català i de reunions de persones dirigides per l’FSB russa amb empresaris de Barcelona”. L’informe també explica que “Rússia va fer servir robots russos i veneçolans per amplificar els missatges a les xarxes i donar-los una difusió internacional més gran". No es donen noms dels interlocutors catalans.
Insisteixo que l’informe és vell, és del 17. La notícia és que ara surt publicat. Per què? Venen les eleccions europees, i recordin que el Partit Popular Europeu va aconseguir fa tres setmanes que l’Eurocambra demanés una investigació dels vincles de l'independentisme amb Rússia. O sigui que tot aquest soroll és interessat per als que es mouen contra l’amnistia i per als que volen (i volien el 17) tacar el Procés amb la ingerència russa.
Que a Putin li va poder interessar un episodi que desestabilitzava la UE és ben probable, per no dir segur. Que va poder influir en la crisi del 17 és ben probable. Tothom va jugar les seves cartes. Felip VI va anar a veure Obama el 2015 i va aconseguir una declaració americana de suport a l’Espanya “unificada” i Rajoy se’n va anar a veure Trump la setmana l’1 d’Octubre. Ara, suggerir que més de dos milions de persones van estar anys sortint al carrer per influència de Putin és ridícul. Estem davant la batalla del relat dels que l’1 d’Octubre van perdre la raó.
Bon dia.