La llei d'amnistia

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Llarena manté l'ordre de detenció de Puigdemont'

1 visualitzacion

This browser does not support the video element.

Catalunya, en pla jurídic: com que el PSOE va retardar la publicació de la llei d’amnistia no va ser fins ahir que els jutges van començar a preguntar a les parts si l’amnistia és aplicable, alguns amb el gens dissimulat propòsit de no aplicar-la mai o de trigar tant com sigui possible a aplicar-la. I, per sobre de tot, hi ha la peça de caça major, que és Puigdemont. Encara que la llei d’amnistia diu clarament que els jutges han de deixar sense efecte les ordres de recerca i captura i les ordres estatals, europees i internacionals de detenció, si el jutge creu que Puigdemont o Rovira no són amnistiables perquè estan investigats per terrorisme o per malversació agreujada, aleshores no aixecarà les euroordres. De fet, el jutge Llarena manté les ordres de detenció contra els exiliats. I això ens porta a una possibilitat que faria titulars informatius a tot arreu: que Puigdemont vingui el dia 25 a la primera sessió d’investidura i sigui detingut. En tot cas, si volen saber en quin tribunal, per a quin processat o condemnat i per quina causa s’aplicarà l’amnistia no es perdin aquestes dues pàgines d’Ot Serra i Roger Palós.

Cargando
No hay anuncios

I Catalunya, pla polític. Ahir ja els vam explicar el duel dialèctic: Illa no votarà Puigdemont i Turull convida el PSC a passar abans per la sessió d’investidura, a veure si té els vots. Ens podem trobar que ni Illa ni Puigdemont no els tinguin, els vots. Illa està intentant que Esquerra, un cop li ha votat la presidència del Parlament a Junts, miri ara cap al PSC. Però quan diu “els catalans no han votat això” s’assembla perillosament al que deia Feijóo, que també va guanyar les eleccions. Els catalans voten i després els partits pacten. És veritat que hi ha una diferència entre l’intent del dos que van quedar segons, Sánchez i Puigdemont, que és que Sánchez podia armar una majoria que superés la de PP més Vox. No és el cas de Puigdemont, que només pot comptar amb Esquerra i la CUP, i això no suma la majoria absoluta. Per cert, un moviment que sembla compensatori d’Esquerra: entrarà al govern de Jaume Collboni a l’Ajuntament de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

I no es perdin, per acabar, això d’aquest matí. Feijóo va guanyar diumenge però per poc, i continua atacant Sánchez parlant de Puigdemont. I Sánchez se’n riu, però sobretot, no es perdin les reaccions de la vicepresidenta Montero en mode club de fans de Sánchez. Feijóo: “¿Li entregarà vostè la presidència de la Generalitat al senyor Puigdemont perquè el deixi governar una mica més de temps?”, Sánchez respon: “Enhorabona, senyor Feijóo, amb el resultat de diumenge ha aconseguit que els seus el deixin seguir al capdavant del Partit Popular fent oposició una mica més temps, però se li farà una mica llarg. D’aquí tres anys, quan hi hagi les pròximes eleccions generals, el que passarà és que es presentaran tres ultradretes, la seva, la d’Abascal i la d’Alvise, i les guanyarem a totes tres". Montero tanca la intervenció del president amb un: “Molt bé, president!".

I així es fa avui la comunicació política.

Cargando
No hay anuncios

Bon dia.