L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Què se li ha de dir a un poder de l'Estat?'
També s’ha de poder dir que cap poder de l’Estat pot inventar-se delictes que no han existit, com el terrorisme, o ressuscitar una causa que fa anys que és en un calaix quan el jutge veu que s’aprovarà una amnistia al Congrés. O acusar de rebel·lió els que no han tocat ni una arma
Dimecres comentàvem que la nova presidenta del CGPJ, la sabadellenca Isabel Perelló, és dona, catalana i ve del cantó progressista. I dèiem que molt bé, però que per començar només hi havia una pregunta, que era si pensava fer aplicar la llei d'amnistia als jutges.
La resposta va arribar ahir: a l’ARA hem titulat “Perelló fa pinya amb els jutges sobre l’aplicació de l’amnistia". Atenció a l’avís que envia al govern de Pedro Sánchez: “Cap poder de l’Estat pot donar indicacions als jutges sobre com han d'interpretar la llei”.
Cap poder de l’Estat vol dir el poder executiu, el govern. A veure, ara no ens posarem pedres al fetge: Perelló és jutgessa, ha d’anar a treballar cada dia al Tribunal Suprem i ha de protegir els seus, i està entre dues aigües. No ha estat cap sorpresa el que ha dit.
Amb tot, això no ens impedeix contestar que si cap poder de l’Estat pot indicar com s’han d’aplicar les lleis, també s’ha de poder dir que cap poder de l’Estat pot inventar-se delictes que no han existit, com el terrorisme, o ressuscitar una causa que fa anys que és en un calaix quan el jutge veu que s’aprovarà una amnistia al Congrés. O acusar de rebel·lió els que no han tocat ni una arma.
El nostre corresponsal a Madrid Ot Serra definia Perelló ahir com una magistrada “aclaparada”, que va fer un discurs en un “to baix”. Només va durar 10 minuts. I és que el càrrec li ha caigut a sobre inesperadament i ahir va sortir a no cometre errors.
Tres coses, per acabar:
El Banc Central Europeu ha donat llum verda al BBVA perquè compri el Banc Sabadell. El regulador europeu no té l’última paraula, però és un punt a favor del BBVA. Encara s'han de pronunciar la CNMV, que també dirà que comprin, i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que potser no serà tan complaent. L'última paraula la tindran els accionistes del Sabadell, com explica Albert Martín en aquesta pàgina. La votació dels accionistes trigarà mesos a arribar.
Ahir ja els vam dir que el president Illa va garantir que Catalunya tindrà un nou finançament, en el curs del primer debat que ha protagonitzat al Parlament. Ha passat més inadvertit el seu enfrontament més dur, que va ser amb Sílvia Orriols, d’Aliança Catalana, quan va formular aquesta definició: “És català tothom qui ve a millorar Catalunya”.
I acabo amb una recomanació. Per no quedar-se amb el titular “Han portat 200 immigrants a Tossa de Mar”, avui a l’ARA els expliquem de què fugen els refugiats malians traslladats a Tossa. Ho explica Èlia Borràs des de capital de Burkina Faso, que és un país veí de l’immens Mali. Recorda que és el segon país del món que pateix més atacs terroristes d’Al-Qaeda i l’Estat Islàmic, i que també pateix especialment el canvi climàtic.
Bon dia.