L'anàlisi d'Antoni Bassas

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'L'important de la reunió de Waterloo és que hi eren tots'

Com respondre al bloqueig de l’amnistia per part dels jutges? Una de les assistents em deia: “La reunió va ser important pel fet que s’ha fet, perquè hi érem tots i perquè el moment ho exigia”. I de moment, no es passa d’aquí

2 min
Carles Puigdemont entrant a casa seva, a Waterloo, el juliol del 2023

L’extrema dreta de Marine Le Pen no governarà França després dels resultats d’ahir a la nit. La mala notícia és que no se sap ben bé qui la governarà, perquè el Nou Front Popular i els centristes són vuits i nous i cartes que no lliguen. O sigui, tot i que nou milions de francesos han votat ultradreta, ha estat a força de pactar un cordó sanitari que grups tan diversos com el Partit Comunista o els macronistes poden dir que han barrat el pas a Le Pen. Ho han fet en una operació a la contra gestada en només una setmana i que ha sortit bé contra el pronòstic de les enquestes. Han salvat els mobles de la República, però quan nou milions de ciutadans creuen que l’extrema dreta és la solució, vol dir que els valors democràtics i republicans compten molt menys que el descontentament per la pèrdua del poder adquisitiu, la delinqüència o el control de la immigració. Ara Macron podrà inaugurar els Jocs Olímpics de París d'aquí a tres setmanes, el divendres 26, però França i Europa continuen exposats a l’èxit electoral de les suposades solucions fàcils.

Un que va aprofitar per cobrar una factura va ser el president Puigdemont, en què es va recordar de Le Pen, que havia promès acabar amb les estades a França de Puigdemont perquè deia que eren una humiliació. “Fa quatre dies deia que seria implacable contra mi. Qui han estat implacables han estat els electors francesos contra el seu partit, que l’han ensorrat en una setmana. Bon vent”.

Puigdemont va fer d’amfitrió a Waterloo d’una reunió de Junts, Esquerra, CUP, ANC, Òmnium i AMI. La reunió es va celebrar una setmana després que Junqueras i Puigdemont mantinguessin una primera trobada, tot i la mala relació que arrosseguen des de fa temps.

Va ser una gran primera presa de contacte per veure com respondre al bloqueig de l’amnistia per part dels jutges? Com contestar-la, tenint en compte el nivell de desmobilització de l’independentisme i la desunió crònica, especialment dels dos grans actors, Junts i Esquerra, que estan negociant la investidura? Encara no hi ha resposta. Una de les assistents em deia: “La reunió va ser important pel fet que s’ha fet, perquè hi érem tots i perquè el moment ho exigia”. I, de moment, no es passa d’aquí.

Bon dia. 

 

stats