L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Illa i la solidaritat amb Espanya'

Si la solidaritat es mesura en diners, Catalunya ha pagat una bona part important del progrés d’Espanya. Si es mesura en convivència, aquí han trobat el seu lloc al mon milions d’espanyols. I si es mesura amb la Constitució, si tots els espanyols viuen avui en una autonomia és gràcies a Catalunya i al País Basc. O sigui que si Catalunya ha fet alguna cosa ha estat contribuir a millorar Espanya.

Avui, a part de l’obertura de l’any judicial i Pedro Sánchez prometent que hi haurà més diners per a totes les autonomies, la notícia és al Parlament, on té lloc el primer debat parlamentari del president Illa.

Illa ha estat hàbil i sòlid, a la seva manera. S’ha presentat com un polític dialogant i ha aconseguit rodejar el debat, fins i tot amb Junts, amb el president del grup Albert Batet, d’un to d'humilitat, de respecte i de ma estesa, demanant a tothom actitud constructiva.

Però el més important que ha dit el president ha estat al principi de la seva intervenció, quan ha fet anar, amunt i avall, el concepte clau d’aquest any polític, a Espanya i a Catalunya, que és el concepte de solidaritat: “El meu plantejament polític és un autogovern fort, amb els recursos necessaris per prestar els serveis públics a què els ciutadans de Catalunya tenen dret. Una implicació, també des de Catalunya, en la millora d’Espanya. Des d’un concepte de solidaritat que s’adiu amb els valors socialdemòcrates i d’humanisme cristià que defenso i que són a la base de la meva acció política en el marc d’una Europa d’horitzó federal. L’acord es complirà. Que no compti ningú, ni aquí ni fora d’aquí, amb nosaltres per fer soroll. I Catalunya és solidària. Crec que ho puc dir més fort o més fluix, però no més clar; Catalunya no vol ser més que ningú però tampoc menys que ningú”.

És un resum de l’entrevista a TV3: no vol soroll, serveis públics, millorar Espanya, solidaritat (és a dir, diners de Catalunya cap a Espanya però amb principi d’ordinalitat). Aquest és Illa, de moment. Que nomena càrrecs amb declaracions, escrits i actituds fins i tot ofensives per als independentistes, que ell mateix va a la manifestació d’espanyolitat del 155, però que ara només té 41 diputats, els independentistes l’aguanten a ell i a Sánchez, i decideix perfil baix. 

Per cert, el debat continua tenint una anomalia a la qual ja gairebé no prestem atenció: el cap de l’oposició no hi era, és a l’exili sense que se li apliqui l’amnistia.

Sobre el plantejament de solidaritat amb Espanya del president Illa: Si la solidaritat es mesura en diners, Catalunya ha pagat una bona part important del progrés d’Espanya. I si no és mesura en diners, si es mesura en convivència, al catalanisme sempre ha estat pacífic, i aquí han trobat el seu lloc al món milions d’espanyols. I si es mesura amb la Constitució, si tots els espanyols viuen avui en una autonomia és gràcies a Catalunya i al País Basc. O sigui que si Catalunya ha fet alguna cosa ha estat contribuir a millorar Espanya. Però ja fa dècades que de Catalunya només es vol que calli i que pagui. Illa deu pensar, íntimament, legítimament, que una convivència harmònica hispano-catalana és possible, però per això caldria un esperit com el del 77, i estem lluny d’aquell moment històric. Aquell va ser un moment fet de la necessitat de salvar la democràcia i que Catalunya no caigués en mans de l’esquerra o del separatisme. Curiosament, aquest moment, el del nou finançament, també està fet de la necessitat: de la de Pedro Sánchez.

Bon dia. 

stats