L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'La gran descoberta de Sánchez: hi ha jutges que fan persecució política'
Avui fa just fa vuit dies que vaig titular aquesta anàlisi “Pedro Sánchez tasta el lawfare”, l’ús polític de la justícia. Doncs bé, avui, una setmana més tard, és el mateix Sánchez el que la denuncia. En una nova carta als ciutadans,
Sánchez diu que la seva dona és honesta i que ell no pensa dimitir, però sobretot fa dues afirmacions que ens sonen: que han cridat la seva dona a declarar “només cinc dies abans que se celebrin eleccions, la qual cosa és estranya". "Habitualment –continua–, s’ha seguit la regla no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar el desenvolupament normal d'una campanya electoral i, per tant, el vot dels ciutadans”. Interessant primera constatació de Sánchez: que la justícia li ha fet una maniobra amb voluntat de perjudicar-lo electoralment. I segona, dirigida al PP i Vox: “El que no van aconseguir a les urnes pretenen guanyar-ho d’una manera espúria”. Interessant segona constatació de Sánchez: hi ha partits que volen guanyar als despatxos el que les majories parlamentàries no els han donat.
Ironies a banda, aquesta carta de Sánchez té la seva importància, perquè els socialistes s’han passat tota la vida dient que les resolucions judicials s'han de respectar, però la d’ahir Sánchez no només no la respecta sinó que creu que té motivació política. Si la investigació sobre la dona de Sánchez té algun fons no ho sabem; no ho sembla, però no ho sabem. Ara, les formes són les d'un escàndol conegut: tot comença amb una denúncia de Manos Limpias (ultradreta) a partir de retalls de diaris (cosa contrària a la doctrina del Suprem mateix), i passant per alt un informe de la Guàrdia Civil que diu que no hi veu delictes. I a més a més el jutge cita a declarar com a investigada per tràfic d’influències i corrupció la dona del president la setmana d’unes eleccions i quan encara falta un mes per al dia de la cita.
Però atenció: tenim el cap del poder executiu dient que una part del poder judicial prevarica i persegueix políticament. A nosaltres no calia que ens ho digués, però ho diu. Tindrà conseqüències? Vull dir, ¿el PSOE té algun interès a impulsar una regeneració del sistema judicial? ¿O el dona per perdut en mans de la dreta i la ultradreta? Perquè aleshores ens ve al cap el concepte de Lluís Llach quan aquests dies de resistència a l’aplicació de l’amnistia diu que estem sota “un cop d’estat judicial”. És una exageració, però alguna cosa hi ha. I així, enfonsats un metre més en aquest pou d'escombraries, ens conviden a pensar el nostre vot per diumenge, cabdal per a una construcció tan important com la d’Europa.
Bon dia.