L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Espanya ja accepta els passaports de Kosovo'

Espanya ja accepta els passaports d’un país que no reconeix. I en això tant és el PSOE com el PP

Com que avui és passat festes convé que ens situem. Idea general: al febrer, eleccions a Galícia, on el PP guanyarà segur i potser amb majoria absoluta. A la primavera –a l'abril o al maig–, eleccions al País Basc, de les que no se sap quin govern en pot sortir. I al juny, eleccions europees, amb la ultradreta fregant-se les mans.

Però aquesta setmana mateix ja passen coses. Atenció, perquè demà passat hi ha al Congrés la primera votació important després de la investidura de Sánchez. El govern espanyol hi presenta tres decrets llei, d'aquells òmnibus, farcits de mesures diferents, que, per raons diverses, ara mateix no tenen els vots ni de Podem ni de Junts. Junts diu que algunes mesures no respecten competències i agreugen el mal finançament de la Generalitat. Esclar, si la majoria parlamentària de Sánchez es trenca el primer dia que és posada a prova, el fiasco és majúscul.

Conscient d’això, el PSOE va enviar dijous a Barcelona el número 3 socialista –que va negociar amb Puigdemont a Brussel·les–, Santos Cerdán, aquesta vegada a reunir-se amb Jordi Turull. A Junts creuen que el PSOE ha entès que no poden demanar el vot sense negociar-lo i Turull li va dir a Cerdán que de fets consumats “res de res”. Tot fa pensar que en aquestes 48 hores de coll resoldran les diferències (a Junts diuen que “hi ha el canal obert, perquè el PSOE s’ha activat molt" després de la reunió de dijous entre Cerdán i Turull). Junts li està marcant la ratlla de la legislatura al PSOE, mentre els socialistes es posen les mans al cap perquè si no s’aproven aquests decrets la UE no transferirà a Espanya 10.000 milions d’euros de fons europeus. Venen 48 hores de nervis parlamentaris.

Mentrestant, no s’ho perdin. Ja saben que Espanya no reconeix Kosovo: és un dels cinc estats de la UE que no ho fan, juntament amb Romania, Xipre, Grècia i Eslovàquia. I no reconeix Kosovo perquè el 2008, fa 16 anys, es va declarar independent de manera unilateral per votació del seu Parlament (no sé si els sona el procediment). Espanya no reconeix Kosovo a causa de Catalunya. Amb el no-reconeixement de Kosovo, Espanya va amb Rússia i no amb els Estats Units i el gruix de la Unió Europea. Però, esclar, els fets són tossuts, i les seleccions espanyoles s’han hagut d'enfrontar a les de Kosovo i llavors TVE ha de fer aquells invents de posar en pantalla la paraula Kosovo en minúscules i aquests invents.  

Total, que com que els fets continuen sent tossuts, Espanya ha canviat de postura i encara que no reconeix Kosovo n’accepta els passaports. Ara els kosovars que vulguin entrar a Espanya ja no necessitaran visat, exactament igual com passa a tots els altres països de l’espai Schengen. 

Espanya ja accepta els passaports d’un país que no reconeix. I en això tant és el PSOE com el PP.

Bon dia. 

stats