L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'La comunicació plana del president Illa'

El problema és que un president lidera un país i dirigeix un govern, i això no es pot fer sense engrescar, persuadir i convèncer. Som en una nova etapa, i una nova etapa demana un esforç per sorprendre i agradar.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va concedir ahir la seva primera entrevista a TV3. Va ser a les 10 de la nit, hora de màxima audiència. Hora per lluir-se. Va durar 50 minuts. Temps per explicar-se. Però van acabar sent 50 minuts plans, que no han fet portades, i d’on només es pot destacar l’anunci que Illa desbloqueja ampliació del Prat. El Govern i el consell de ministres espanyol reactivaran avui la taula Estat-Generalitat que ha de formular una proposta per ampliar l’aeroport del Prat: “Aquest és un assumpte essencial per a Catalunya i l’economia catalana, la millora de l'aeroport Barcelona Josep Tarradellas Barcelona - El Prat. Justament demà, al consell executiu portarem una proposta de tornar a convocar aquesta mesa tècnica. La meva proposta és escoltar els tècnics. I que des d’un punt de vista tècnic, ens diguin que l’aeroport s’ha de millorar. Tècnicament ens han de dir quina és la manera de poder millorar-lo perquè aculli vols intercontinentals i, per tant, seguirem les coses pas per pas”.

En una resposta de trenta segons, quatre vegades la paraula tècnic o un derivat. Tota una metàfora de l'estil d’Illa. Cap explicació raonada, apassionada, convincent a Catalunya i a Espanya de per què el sistema de finançament que s’ha acordat amb Esquerra és just o que cap autonomia s’ha d’espantar per res, que hi poden guanyar totes, que Catalunya està obrint camí. Cadascú és com és, i de l’ara president de Catalunya ja sabem quina és la seva personalitat. El problema és que un president lidera un país i dirigeix un govern, i això no es pot fer sense engrescar, persuadir i convèncer. Som en una nova etapa, i una nova etapa demana un esforç per sorprendre i agradar. L’audiència de l’entrevista va ser una de les més baixes per a un president de les darreres que s’han fet, un 11% de quota (de cada 100 televisors encesos, 11 van veure l’entrevista), 189.000 espectadors, si sumem TV3 i el 3/24. 

Personalitat del president a part, està bastant clar que per als socialistes catalans, que avui en dia és tant com dir per als socialistes espanyols, es tracta de recuperar l’alè després de 14 anys de governs nacionalistes i independentistes. Es tracta d’enviar senyals al sistema polític i econòmic espanyol que Catalunya està en mans confiables. Per tant, poc soroll i un govern que millori els serveis públics. “Fets i no paraules” que deia el govern de José Montilla. El que passa és que després, si les coses van mal dades, sempre s’acaba dient allò de “és que no hem sabut explicar-nos i ens ha fallat la comunicació”.

Bon dia. 

stats