El català a les aules

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Dies clau per al català, intents d’un nou consens lingüístic'

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó va presentar els resultats d’un estudi que diu que, de fet, a les classes ja s’hi fan moltes hores en castellà, i això el tribunal no ho té en compte, de manera que si ara per llei s'apliqués el 25%, el percentatge resultant seria d’un 35%. Els motius són diversos

This browser does not support the video element.

Aquesta setmana és important per al català. D’aquí tres dies, aquest divendres, s’acaba el termini que van donar els tribunals espanyols per executar la sentència que obliga la Generalitat a fer un 25% d’hores de castellà a les escoles. Això, divendres. I demà, dimecres, hi ha vaga de mestres i manifestacions a les diverses capitals del país, a favor de la immersió. 

Cargando
No hay anuncios

I ahir, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó va presentar els resultats d’un estudi que diu que, de fet, a les classes ja s’hi fan moltes hores en castellà, i això el tribunal no ho té en compte, de manera que si ara per llei s'apliqués el 25%, el percentatge resultant seria d'un 35%.  Per què es fan en castellà? Els motius són diversos. Hi ha relaxament de la immersió i la dificultat d’aplicar-la a l’ESO -no tant a primària, i això és important-, a més d’un efecte indesitjat del Procés: en aquests últims cinc anys, alguns docents i alguns alumnes han vist en el català la llengua dels independentistes més que no pas la llengua del país. Això dit per experts coneixedors de la situació, alguns dels quals independentistes. Sumin aquí totes les insuficiències legals, demogràfiques, de continguts a la xarxa del català, més la coneguda tendència d’alguns catalanoparlants de passar-se al castellà per estalviar-se problemes, uns problemes que, en molts casos, només són a la seva imaginació, perquè hi ha molta més gent que no ho sembla que entén i fins i tot parla el català.

Usos lingüístics als centres educatius
Cargando
No hay anuncios

Es pot revertir, aquesta situació? Home, és impossible si no hi fem res, i si hi fem alguna cosa serà difícil. Una bona part del país s’hi posa. De fet,  darrere de l’escenari ja estan passant coses. Avui, també, acabada la reunió del Consell Executiu, el conseller d’Educació, González-Cambray, anunciarà molt probablement que el Govern tramitarà un decret sobre usos lingüístics a Catalunya i qui sap si això ens obrirà la porta a una nova llei de normalització lingüística, per a la qual cosa hi hauria els vots d’Esquerra, Junts, la CUP i els Comuns. També hi ha una part del PSC que s’hi sumaria. S’han fet contactes al més alt nivell (amb Illa, Iceta, Montilla), contactes en els quals ha intervingut el mateix president Aragonès. Òmnium i la Plataforma per la Llengua n'estan al cas. Dels molts esquinçaments que Catalunya ha patit, el del català es pot començar a recosir aquesta setmana amb un nou consens lingüístic.

Que tinguem un bon dia.