L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Almenys pel català i l’escola, unitat'

La defensa del català demanaria més unitat, en concret, tota la unitat, i no declaracions fragmentades. S’entén que a Junts li sembli tèbia la reacció del conseller, però, tractant-se de la llengua i de l’escola, aquest camí divisiu fa les delícies dels que parlen d’apartheid a Canet

This browser does not support the video element.

Avui la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha declarat a TVE que sí que hi ha alguna cosa a fer amb la sentència del TSJC que canvia tot el sistema d’ensenyament d’una classe a petició d’una sola família en una escola de Canet de Mar. “És impossible que no hi puguem fer res. S'ha de poder fer coses, per exemple, assumir la direcció del centre. Assumir les competències de la direcció del centre per poder dir «Sí, nosaltres donem cobertura», per descarregar la pressió sobre els professionals”.

I preguntada per si Junts assumiria la cartera d’Educació, Borràs ha tirat per un genèric: “Junts assumiria totes les carteres”. 

Borràs porta dos barrets simultàniament, el de presidenta del Parlament i el de candidata a la presidència de la Generalitat de Junts. I com que Junts fa el paper d’oposició independentista al govern del qual forma part, Borràs critica la reacció de Gonzàlez-Cambray de l’altre dia. La defensa del català demanaria més unitat, en concret, tota la unitat, i no declaracions fragmentades. S’entén que a Junts li sembli tèbia la reacció del conseller, però, tractant-se de la llengua i de l’escola, aquest camí divisiu fa les delícies dels que parlen d’apartheid a Canet.

Cargando
No hay anuncios

A part que Borràs no és la primera a parlar en aquests termes. Se li va avançar Lluís Llach en aquest plató, aquest cap de setmana: "¿És possible que un magnífic –jo crec que és molt bo, a més– conseller d’Educació digui que no hi podem fer res? Escolti, ho sento, doncs aleshores, si no pot fer això, que vagi tota la Generalitat al càrrec, si cal, però les agressions... no, esclar. O que assumeixi la responsabilitat de la directora del centre, que facin de manera que la responsable sigui la Generalitat, que sigui qui se’n preocupi i qui se’n responsabilitzi, i si això vol dir dimissions o inhabilitacions, doncs sí. Però, per favor, on som? Hem d'anar al màxim de confrontació sense que per això es deixi de gestionar. Això és una fàbrica de fer inhabilitats, processats i d'anar a la presó".

La situació desfermada per la sentència del TSJC demana una resposta sòlida, serena, institucional, del Govern, la majoria parlamentària en favor del model d’escola vigent a Catalunya, Òmnium, l'ANC... Una resposta que recordi a tothom, amb dades i arguments, que partits com Ciutadans menteixen pel que fa al català.

Cargando
No hay anuncios

Per cert, no es perdin això que ve ara. Resulta que la patent unitària europea entrarà en vigor l’any que ve. És un sistema que ha de permetre, amb una única aplicació, que una patent entri en vigor en tots els estats que s’hi han sumat. Es tracta d'una mena de finestreta única que, un cop accepti una patent, s’aplica a tots els països adherits. Una manera important de simplificar tràmits, sobretot per a les empreses d’altres economies, com la Xina, el Japó o els Estats Units, ja que amb una petició i un pagament poden abastar molts països europeus. Què hi té veure, això, amb la llengua? Doncs que Espanya renuncia a la patent unitària europea per l’absència del castellà. Fonts del govern central indiquen a l’ARA que la seva decisió de seguir fora de la patent unitària és "en defensa dels drets lingüístics dels ciutadans i les empreses espanyoles" i "per la defensa de l’espanyol com una llengua de primer nivell en l’àmbit internacional".

O sigui, dels creadors del “Què pesats amb la llengua!”, “Els nacionalistes lingüístics” o “El castellà el parlen 500 milions de persones”, ara resulta Espanya no s'acull a una mesura que simplifica els tràmits de les empreses perquè la patent unitària es podrà tramitar en anglès, francès o alemany, però no en castellà. Retratats. 

Cargando
No hay anuncios

Un record pels exiliats i pels represaliats. I que tinguem un bon dia.