L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Òmicron: adeu a les restriccions enmig dels contagis'

És en aquesta situació de contagis a dalt de tot que el Govern aixeca restriccions i avança cap a allò que el mateix conseller Argimon va comentar: deixar de comptar diàriament a partir de l’abril i començar a tractar el virus com una grip. I, si això és així, caldrà canviar el protocol a les escoles, perquè les famílies i els mestres han rebut de valent i el curs se’n comença a ressentir

2 min

Aquest matí hem sabut que aquest dijous a la mitjanit s’aixecaran totes les restriccions d'aforament: tornarà el 100% de capacitat en la restauració, la cultura, els gimnasos, el comerç, els actes religiosos i civils i les sales de joc, i també s’eliminaran les limitacions horàries dels negocis. S'aixecarà, també, la limitació a deu persones de les trobades i es deixarà de recomanar la celebració telemàtica de congressos i fires.

I, pel que fa a l’obligació d'ensenyar el passaport covid, s’ho estan pensant. Perquè la variant òmicron, tot i ser més lleu, és més contagiosa també entre els vacunats i causa reinfeccions i, per tant, té un valor relatiu.

Només es mantindrà el tancament dels locals d'oci nocturn, una setmana més, tot i que el sector demanarà avui a la Generalitat obrir d’aquí tres setmanes, a mitjans de febrer, i així estaria a punt per quan se celebri el congrés de telefonia, a finals de febrer (que és la raó per la qual el Govern ja no recomana la celebració telemàtica de fires i congressos, perquè si el Mobile va bé ajudarà a la sensació de recuperació econòmica).

Ara, suposo que no se’ls escapa la paradoxa de la situació: la corba de contagis continua a nivells rècord, estancada “en un altiplà”, diuen els experts, a dalt de tot; però ens treuen algunes restriccions. Hi ha menys casos que la setmana passada, i menys persones a les UCI que la setmana passada; ara són 506 pacients crítics, lluny del pic de 600 de l'onada anterior.

Avui expliquem com estan les escoles: “un caos”, un “campi qui pugui”, així es veu la gestió del covid a les escoles. Hi ha 132.000 alumnes confinats i el departament d’Educació ha hagut de fer més 3.900 substitucions. Els equips estan al límit i molts professionals se senten abandonats pel departament, fins al punt que una mestra ens deia: “He percebut que ara no importa si ens contagiem o no. Estic emprenyada i neguitosa”. Hi ha un rècord de baixes i grups confinats a les escoles bressol municipals de Barcelona. 

Doncs bé, és enmig d’aquesta situació de contagis a dalt de tot que el Govern aixeca restriccions i avança cap a allò que el mateix conseller Argimon va comentar la setmana passada: deixar de comptar diàriament a partir de l’abril i començar a tractar el virus com una grip. I, si això és així, caldrà canviar el protocol a les escoles, perquè les famílies i els mestres han rebut de valent i el curs se’n comença a ressentir. A aquestes altures, ja sabem que el final de les restriccions no és la llum al final del túnel, perquè el Govern proposa i el virus disposa, però la idea de recuperar un trosset més de normalitat és molt llaminera. Perquè la recuperació sigui el més completa possible caldrà molta responsabilitat individual.

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats