Parlament Europeu

L'anàlisi d'Antoni Bassas: "El TJUE als europeus: ens passem el vostre vot pel forro"

A Comín el van fer europarlamentari 430.000 vots. I la justícia europea ens vol fer creure que perquè no ha jurat la Constitució i Espanya no l’ha posat a la llista, el vot de 430.000 persones no val

3 min
La justícia europea deixa en l'aire l'escó de Toni Comín

Segur que estan al cas que l’escó de l’eurodiputat electe de Junts i exconseller Toni Comín penja d’un fil. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) diu que el Parlament Europeu accepta com a diputats aquells que cada estat reconeix en una llista. Com que Comín no ha anat a Madrid a jurar la Constitució espanyola, no és a la llista i ara depèn de la decisió de la presidenta de l’Eurocambra, perquè amb aquesta sentència sobre el cas de Puigdemont i del mateix Comín de la legislatura passada, Comín ho té bastant més difícil per acabar seient al seu escó de Brussel·les i Estrasburg. 

Ja a l'hora de prendre possessió al mes de juliol, la presidenta li va negar el dret a ocupar el seu seient perquè la Junta Electoral Central havia declarat vacant el seu lloc en no haver jurat la Constitució de forma presencial. El nostre corresponsal a Brussel·les, Gerard Fageda, informa que l'equip de la presidenta Metsola ha assegurat a l'ARA que estan "analitzant" la sentència i han evitat avançar quina decisió prendrà la presidenta de l'Eurocambra.

Com el que dret no és una ciència exacta, sinó que és una matèria que cal interpretar, resulta que, per un cantó,  el TJUE defensa que el Parlament Europeu "va limitar-se a fer el que estava obligat a fer: a prendre nota de la llista" que li van facilitar les autoritats espanyoles perquè controlar amb "exactitud" aquest llistat incompliria el repartiment de competències entre la Unió Europea i els estats membres, i “aquest control correspon exclusivament als organismes jurisdiccionals nacionals". Però és que a l’abril, l'advocat general del mateix TJUE, Maciej Szpunar, va apuntar que la llei electoral espanyola que obliga els eurodiputats a jurar la Constitució "contravé" la legislació europea i el principi de sufragi universal. Però l'opinió de l'advocat general no és vinculant, i així estem.

Estem davant d’un atac de gran magnitud al sufragi expressat democràticament a les urnes. A Comín el van fer europarlamentari 430.000 vots. I la justícia europea ens vol fer creure que perquè no ha jurat la Constitució i Espanya no l’ha posat a la llista, el vot de 430.000 persones no val. 

Es podria argumentar que té lògica que cada estat li digui al Parlament Europeu quins són els candidats escollits pels electors, i de fet, no hi hauria d’haver cap problema perquè fos així en un club d’estats democràtics on tot llisca sense problemes. Però no vivim en un món perfecte. Brussel·les no pot ignorar que l’estat espanyol no té una relació normal amb els independentistes catalans i els seus electes. Per això és una vergonya que la UE passi per alt que si Comín no ha anat a Madrid és perquè podria ser detingut tot i la immunitat que tenia quan era eurodiputat i tot i que ara està amnistiat. És a dir, la confiança en els estats no pot ser cega. Algú ha de preguntar-se com és que un candidat escollit no és a la llista i ponderar millor si el que compta és el tràmit d’anar a jurar la Constitució o el vot de la gent. Això que ha fet Espanya és un abús multiplicat pel del TJUE. Com pot no ser més important la voluntat democràtica dels ciutadans que un tràmit que tothom sap que no es fa perquè Comín acabaria a la presó? Li acaben de dir, ens acaben de dir als ciutadans europeus que el Parlament es pot passar el nostre vot pel forro. 

Bon dia.

stats