L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'La setmana esgotada'

Segons el que sabem, l’acord a Catalunya entre Esquerra, Junts i la CUP és lluny. I tot fa pensar que la setmana que ve encara no hi serem, per un principi molt humà de negociació política: si fins d’aquí quinze dies no es constitueix el Parlament, esgota el temps de negociació fins al final

26/02/2021
2 min

Acabem aquesta setmana sense acords a Catalunya per la formació de la mesa del Parlament i el nou govern, i sense acord a Madrid per la renovació del CGPJ, que fa dos anys que s’hauria d’haver renovat.

Segons el que sabem, l’acord a Catalunya entre Esquerra, Junts i la CUP és lluny. Esquerra, que té la iniciativa com a guanyadora entre els independentistes, diu que vol concretar d’una vegada el programa del nou govern i l’horitzó nacional al qual caldria aspirar en aquesta legislatura, però encara no som aquí, i tot fa pensar que la setmana que ve encara no hi serem, per un principi molt humà de negociació política: si fins d’aquí quinze dies no es constitueix el Parlament, esgota el temps de negociació fins al final. 

Mentrestant, les urgències socials al país continuen disparades. Dos apunts: Bosch vol tancar la fàbrica de Lliçà d’Amunt i emportar-se-la a Polònia. i això vol dir que farà fora 336 empleats. Al mateix temps, gairebé la meitat de les empreses del sector del metall de l'Hospitalet i el Baix Llobregat tenen dificultats per realitzar noves contractacions per la manca de personal amb qualificació. Hi ha oportunitats de feina, però ens falta la preparació adequada. Passen els anys i aquest problema persisteix.

Una de positiva: els centres comercials podran tornar a obrir a partir de dilluns, després d'estar gairebé dos mesos tancats per les restriccions contra la pandèmia. Les botigues de més de 400 metres quadrats també podran obrir. Gimnasos, piscines i colònies escolars també tornaran amb restriccions.

I, curiosament, la setmana que el rei Joan Carles ha sigut notícia com a protagonista absent dels 40 anys del cop d’estat del 23-F, la setmana ha acabat amb la notícia que el rei Joan Carles ha pagat 4 milions més a Hisenda. D’aquesta manera regularitza els vols en avions privats que li va pagar la fundació del seu cosí llunyà Álvaro de Orléans, per valor de 8 milions d’euros. D’aquesta fundació, el quart beneficiari era el rei Felip, i les cinquenes, les seves germanes Elena i Cristina.

Recordem que aquesta és la segona regularització de Joan Carles de Borbó amb Hisenda. Al desembre ja en va fer una, de 678.000 euros per un deute a Hisenda entre el 2016 i el 2018. Avançar-te a pagar abans que Hisenda t’investigui t’ajuda a no caure en delicte fiscal. Diuen que si Joan Carles es posa al dia amb Hisenda tindrà més fàcil tornar a Espanya, d'on va marxar el 4 d’agost, farà aviat 8 mesos.

El nostre reconeixement per als que treballen a primera línia, un record per als que pateixen, per als presos polítics, per als exiliats, i que tinguem un bon dia.

stats