L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El nou TC també ho diu: el Procés s'ha acabat. Segur?'
Gonzalo Boye ha afirmat que "ni Bèlgica ni cap altre país extradiran mai Puigdemont" i que, tal com els van dir aquí al desembre, el 2023 pot ser l’any en què el president Puigdemont es plantegi tornar a Catalunya. El Procés s'ha acabat? Vostès mateixos
Què diu i repeteix Pedro Sánchez? Que el Procés s’ha acabat. Per què ho diu? Per presumir d’haver solucionat allò que en van dir “el desafío independentista”, el “pulso soberanista”, i que ho ha fet molt millor que el PP. És veritat que el problema s’ha solucionat? No: ¿com pot estar solucionat res que fa que hi hagi un president de la Generalitat a l’exili i 500 persones pendents de processar? ¿I com pot haver solucionat un problema que fa 300 anys que s'arrossega?
Però Sánchez ho diu perquè necessita deixar clar que, un cop concedits els indults i reformat el Codi Penal, ja no hi ha res més a negociar.
I ahir, amb les seves paraules, ho va dir també el nou president del Tribunal Constitucional (TC), Conde-Pumpido, un magistrat d'afinitat absoluta amb el PSOE: va voler que quedés clar que, encara que hagi canviat la majoria al TC i ara sigui progressista, els espanyols no han de patir. Pumpido, per més etiqueta progressista que porti, es va sumar a la posició del PP sobre el Procés dins el tribunal i va fer una crida a utilitzar “l’instrument més contundent del qual disposa l’estat de dret” contra l’independentisme.
I en el discurset que va llegir als magistrats per agrair-los que l’haguessin votat de president, va dir-los: “La Constitució no permet la secessió, ni la independència ni l’autodeterminació”.
O sigui, el Procés s’ha acabat. Firmat: Pedro Sánchez i Tribunal Constitucional. Espanyols, deseu les banderes i dormiu tranquils. I ara, a veure si els socialistes remuntem a les enquestes.
Home, a la Constitució, per no cabre-hi, no hi cap ni l’Estatut del 2006. O sigui que, amb la lectura que se’n fa, la Constitució no és que no permeti la secessió, és que no permet Catalunya sinó una versió descentralitzada. I quan dic Catalunya vull dir un país amb consciència de nació que ha manifestat de manera reiterada el desig de votar el seu futur estatus polític. Aquesta és la realitat. Si la realitat no hi cap a la llei, malament ho té la realitat, però malament ho té també la llei, perquè el consentiment dels administrats és recomanable, per dir-ho suaument.
Avui, en David Fernàndez es pregunta a l’ARA com pot haver-se acabat res amb Puigdemont exiliat i amb la secretària general d’Esquerra exiliada. O sigui, m’estan dient que el Procés s’ha acabat, ¿però Espanya fa servir el sistema Pegasus per espiar l’independentisme? Sánchez, més que dir “el Procés s’ha acabat”, hauria de dir “no vull negociar res més”.
I, parlant de Puigdemont, com que avui entra en vigor el nou Codi Penal, el jutge Llarena ha de revisar les euroordres de detenció perquè el delicte de sedició ha desaparegut. Ara, ¿per quin delicte demana a Europa l'extradició del president a l’exili? ¿Per desordres públics agreujats? ¿Per malversació, si resulta que, segons la justícia espanyola, la malversació va existir perquè abans hi ha haver sedició (que ara ha desaparegut)?
Aquest matí, en una entrevista a RAC1, l’advocat Gonzalo Boye ha afirmat: "Ni Bèlgica ni cap altre país extradiran mai Puigdemont" i que, tal com els van dir aquí al desembre, el 2023 pot ser l’any en què el president Puigdemont es plantegi tornar a Catalunya.
El Procés s'ha acabat? Vostès mateixos.
Bon dia.