L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Nogueras i l'atac gens subtil als jutges'
Pedro Sánchez no va voler confirmar que es reunirà amb Carles Puigdemont, però la reunió l’acabaran tenint. Junts té més pressa que el PSOE per celebrar-la. Junts vol que els socialistes li reconeguin el paper clau en la investidura i, per tant, en la legislatura, i vol que Puigdemont vagi sortint de la penombra institucional (penombra per no dir-ne desterrament) en què ha viscut des del 2017.
Junts, però, s’ha complicat la vida (i l'hi ha complicat a Sánchez) amb les paraules de Míriam Nogueras, que va assenyalar amb noms i cognoms jutges com ara Lesmes, Marchena, Llarena o Espejel, als quals va qualificar d’indecents. Quin profit pretenia treure Nogueras d'un atac tan poc subtil? O s’estava quedant a gust? Una cosa és que es pugui criticar els jutges i una altra és que se’ls insulti, sobretot quan el PSOE ja ha fet seu un concepte molt usat per l'independentisme com és el de lawfare -utilitzar la llei per perseguir rivals polítics-. Sánchez va dir que “no hi ha cas més clar de lawfare que el segrest del poder judicial per part del PP”.
Parlant d’investigacions a l’independentisme. Ahir es va saber que la Guàrdia Civil va espiar unes 40 persones pel cas Tsunami i que el jutge va autoritzar la intervenció dels mòbils tot i la feblesa dels indicis.
Entre aquestes persones, David Fernàndez, Quim Arrufat, Albano Dante Fachin, Marta Sibina o Oriol de Balanzó. Quan parlem d’espiar volem dir que la Guàrdia Civil va fer servir un programari molt potent, com ara Pegasus, perquè va tenir accés a l’agenda de contactes, al registre de trucades, al correu electrònic, a l’historial de navegació web, a les aplicacions, al micròfon, a tot.
He pogut llegir algun d’aquests informes. En un, concretament, la Guàrdia Civil informa que l’espiat parla amb la seva mare, que li diu que és a l'autobús i que li ha deixat fruita a casa seva. Més endavant, el mateix cos policial admet que no hi ha informacions rellevants per a la investigació del Tsunami però que l’espiat és cautelós a l’hora de parlar o que canvia d’assumpte “sin motivo aparente”. Hi ha un moment que la mateixa Fiscalia de l’Audiència Nacional diu que s'oposa a continuar les escoltes perquè no tindrien el requisit fonamental de motivació constitucional.
L’Estat va fiar-ho tot a policies i jutges i es va negar a fer política. I, de tant en tant, el mar continua portant restes d’aquell desastre a la platja del present.
Bon dia.