UE

Els socialistes s'obren a acceptar el candidat ultra de Meloni a canvi de Ribera

Pedro Sánchez s'implica directament en la negociació per tancar un acord sobre la pròxima Comissió Europea

La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, a Brussel·les.
18/11/2024
4 min

Brussel·lesEl Partit Popular Europeu (PPE) i els socialdemòcrates van acostant posicions a poc a poc per pactar la pròxima Comissió Europea. Fonts de la Moncloa es mostren ara predisposats a donar suport a Raffaele Fitto –l'ultradretà proposat per la primera ministra italiana, Giorgia Meloni– perquè sigui vicepresident de l'executiu comunitari presidit per Ursula von der Leyen a canvi que els conservadors europeus donin suport a la candidatura de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, perquè també sigui vicepresidenta de la Comissió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins i tot, després de dies d'estirs-i-arronses, fonts de la Moncloa asseguren que les negociacions entre les dues parts han arribat al màxim nivell i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aprofitarà la trobada del G-20 d'aquesta setmana al Brasil per abordar el nomenament de Ribera amb la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, segons informa Ot Serra des de Madrid. A Brussel·les eviten pronunciar-se sobre trobades que tinguin relació amb el pròxim executiu comunitari, però fonts comunitàries constaten a l'ARA que coincidiran en reunions durant aquests dies i tindran oportunitat de veure's.

Ara bé, la conservadora alemanya, que manté bona relació amb Sánchez, no es troba al pinyol de les discussions entre grups europarlamentaris i el PPE està liderat precisament per un dels seus principals rivals polítics interns, Manfred Weber. De fet, el dirigent dels conservadors europeus li està complicant bastant la vida: s'ha alineat amb el PP d'Alberto Núñez Feijóo per posar en dubte el nomenament de Ribera i, per tant, fer trontollar la futurible Comissió Europea que proposada per Von der Leyen.

Sigui com sigui, fonts del govern espanyol remarquen que la Unió Europea no es pot permetre una mirada "miop en el context geopolític actual" i aposten per deixar enrere els "vetos creuats de mirada curta". "La decisió que s'ha de prendre, no és si Ribera o Fitto: és trobar un consens", assenyalen des de la Moncloa. En la mateixa línia, insisteixen en la "responsabilitat" dels grups europarlamentaris per consensuar la pròxima Comissió Europea i qualifiquen d"'imprescindible" que l'executiu comunitari estigui "en marxa" com més aviat millor. A hores d'ara, Brussel·les encara confia que la nova Comissió Europea ja estigui activa el pròxim 1 de desembre.

El moviment de la Moncloa d'aquest dilluns arriba dos dies abans de la reunió oficial entre grups europarlamentaris que formen la coalició de govern del Parlament Europeu —conservadors, socialdemòcrates i liberals— per discutir sobre el pròxim executiu comunitari, i després que la setmana passada els conservadors europeus ja obrissin la porta a votar a favor de la socialista espanyola. Això sí, li posen dues condicions a Ribera: que doni explicacions abans al Congrés sobre la seva gestió de la DANA —es preveu que hi comparegui aquest dimecres— i que es comprometi a dimitir en cas que sigui processada per la catàstrofe natural que ha patit el País Valencià.

Cal recordar que, fins ara, els socialistes es negaven rotundament a donar suport a qui seria el primer vicepresident d'extrema dreta de la Comissió Europea. Entre els arguments que esgrimeixen, hi ha el fet que consideren que Von der Leyen li ha entregat una cartera amb molt més pes del que li podria haver atorgat i recorden que l'extrema dreta no forma part de la coalició de govern del Parlament Europeu, que formen el PPE, els socialdemòcrates i els liberals.

Tanmateix, malgrat que Fitto no és del PPE, els conservadors europeus cada vegada arriben a més acords amb la ultradreta i en aquesta nova legislatura ja han trencat el cordó sanitari en diverses ocasions. En la mateixa línia, Von der Leyen fa temps que prepara el terreny i que diferencia entre l'extrema dreta pro-OTAN i contrària al règim de Vladímir Putin com la de Meloni, amb la qual es mostra sempre oberta a arribar a acords, i la ultradreta propera al Kremlin com la del primer ministra hongarès, Viktor Orbán, a la qual manté aïllada.

D'altra banda, els democratacristians argüeixen que Fitto és un dels perfils més moderats de l'entorn de Meloni i ha estat apadrinat per Antonio Tajani, que és vicepresident del govern italià i una veu amb ascendència dins del Parlament Europeu –en va ser president– i del grup europarlamentari del PPE. A més, volen que els socialdemòcrates també votin a favor del candidat italià d'extrema dreta per evitar quedar-se sols donant suport a l'extrema dreta una altra vegada i l'oposició els pugui acusar d'apuntalar el primer vicepresident d'extrema dreta de la Comissió Europea de la història.

Feijóo manté el veto a Ribera

Malgrat que els conservadors europeus i la Moncloa vagin aplanant el camí per arribar a un acord, els populars espanyols mantenen el veto a Ribera i continuen demanant que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, presenti un nom alternatiu. En cas que no sigui així, asseguren que votaran contra la candidata espanyola i, fins i tot, amenacen d'oposar-se a la Comissió Europea al complet, encara que el seu grup europarlamentari li acabi donant suport.

De fet, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest dilluns ha tornat a carregar contra Ribera per la seva gestió de la DANA i ha obviat les responsabilitats del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. "Ribera no pot ser premiada", ha insistit. També ha criticat que el PSOE hagi canviat d'opinió per "salvar" la ministra espanyola i ara es mostri obert a trencar el cordó sanitari amb la ultradreta europea. "Això serveix als espanyols per comprovar el nivell moral del socialisme", ha reblat el cap de l'oposició espanyola.

stats