DO Pla de Bages: varietats autòctones i tradició familiar

Elaborar vi a l’empara d’una denominació d’origen és garantia d’origen i qualitat, el reflex d’una tradició històrica catalana i europea que ara es promou amb la campanya "Catalunya, on el vi és cultura. El valor del nostre paisatge, la riquesa del nostre vi"

Cabana de pedra seca, coneguda també com a barraca de vinya.
Redacció
18/12/2024
4 min
Regala aquest article

Des del 1995, la Denominació d’Origen Pla de Bages protegeix i agrupa els cellers i vins elaborats a les comarques del Bages i part del Moianès, tots ells de tradició familiar i amb vinya pròpia. Situada al cor de Catalunya, aquesta zona vitivinícola s’aixeca entre les formacions muntanyoses de Montserrat, la serra de Castelltallat i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. És un paisatge únic format de petites parcel·les de vinya envoltades de bosc i biodiversitat que enriqueixen el vi amb una gran empremta del territori.

La història de la vinya i el vi al Bages ve de lluny. Fins i tot es diu que el nom ve de Bacus, el déu romà del vi. Barraques, tines a peu de vinya i murs de pedra seca formen part del seu patrimoni vitivinícola, avui reconegut com a patrimoni immaterial i Geoparc Mundial de la Unesco.

La varietat autòctona més representativa de la zona és el picapoll, que aporta una gran personalitat al vi. A més, en aquesta DO recuperar, preservar i conèixer les varietats de raïm autòctones com la mandó i el sumoll fa que les arrels del passat inspirin la visió de futur.

La DO Pla de Bages engloba setze cellers en una superfície de conreu de 500 hectàrees. A Catalunya, en total es produeixen 340 milions d’ampolles de vi –90 milions de vi tranquil i 250 d’escumós–, un 50% de les quals es comercialitzen a Catalunya. La resta es comercialitzen a Espanya i a l’exterior –principalment al Regne Unit, Suècia, Alemanya i els Estats Units.

A més de la DO Pla de Bages, Catalunya disposa actualment de deu denominacions d’origen més de producció de vi, a banda de la DO Cava: Priorat, Montsant, Terra Alta, Conca de Barberà, Penedès, Catalunya, Costers del Segre, Empordà, Tarragona i Alella.

La Ruta del Vi del Pla de Bages

A la falda de Montserrat es pot trobar un territori fragmentat per feixes i barraques de pedra seca, cups excavats i tines enmig del bosc on antigament havien crescut milers d’hectàrees de vinya. Amb la Ruta del Vi del Pla de Bages es poden assaborir els vins que elaboren les antigues nissagues de viticultors, cooperatives centenàries i també els petits cellers familiars. Pels racons d’aquesta denominació d’origen es respira la cultura del vi.

Amb la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages podràs descobrir aquest patrimoni de pedra seca, el territori, la cultura i els vins amb denominació d’origen a través d’una vintena d’experiències singulars, visites amb tast als cellers i establiments que transmeten la cultura del vi de la zona. En aquesta ruta es poden visitar fins a setze cellers que tenen les portes obertes als visitants i també hi ha vuit allotjaments hotelers, vuit restaurants i set empreses d’activitats de la zona vinculades amb la cultura, el territori i el turisme que estan implicades en l’oferta enoturística del Pla de Bages.

Les experiències estan classificades segons la durada –des de només 4 hores per una visita puntual a experiències amb allotjament o d’un dia sencer–, el tipus d’activitat –enoturisme i benestar, art i vi, descoberta de pedra seca, enoturisme entre vinyes i enoturisme i cultura, vi i gastronomia, visita als cellers i visita a les tines a peu de vinya– i, finalment, per establiment i per municipi –Artés, Avinyó, Bages, Calders, Castellbell i el Vilar, Castellfollit del Boix, Manresa, Navàs, Pont de Vilomara i Rocafort, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Santa Maria de Guardiola i Santa Maria d’Oló.

L’oferta enoturística de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages també té ofertes conjunturals en dates molt determinades com és el cas de les Festes de Nadal, que tenen la seva pròpia oferta, també al voltant del món del vi i de la denominació d’origen.

L’enoturisme a Catalunya

Darrere de cada ampolla que es produeix a Catalunya hi ha un univers que se’t mostra destapant-la. I en tastar-la, et revela el seu caràcter franc, la naturalesa del paisatge on ha nascut, la personalitat de qui l’ha forjat i l’esperit de qui l’ha fet créixer.

Viatjar per tots els racons del país, evocar paisatges, escoltar persones, submergir-se en la seva història i compartir un llegat mil·lenari, entendre'n els orígens, encetar una ampolla, sentir el viatge i assaborir la vida: això és l’experiència de l’enoturisme a casa nostra.

En total, Catalunya disposa de més de 300 cellers que són visitables. T’obren les portes de casa seva perquè tastis les seves especialitats i, alhora, coneguis el seu context històric, social i cultural, que converteix casa nostra en una destinació enoturística única.

En aquests més de 300 cellers, i també als setze de la DO Pla de Bages, podràs conèixer des de l’arribada del cultiu de la vinya a casa nostra fins al centenar de cellers cooperatius d’estil modernista –coneguts com a catedrals del vi–, les barraques i els cups de pedra recuperats enmig dels boscos, els museus de la vida pagesa, les festes tradicionals dedicades al vi que encara es conserven i els grans cellers del país que s’aixequen com a símbols contemporanis de la importància del vi en la gastronomia catalana.

I és per tot això que podem dir que a Catalunya el vi és cultura.

Espai Empar Moliner: DO Pla de Bages

La pedra seca del Bages: les millors escultures del món

Quan vam anar a viure al Bages, ara farà dos anys, els cellers de la DO ens van fer una benvinguda preciosa a la seu de la DO. I vaig tenir dos regals. Poder tastar tots els seus vins, que ja admirava, i poder-me ficar dins d’una bota bagenca, per l’obertura. Una d’aquestes botes tan gegantines que no podrien sortir del celler si no fos a peces.

El Pla de Bages és picapoll, una varietat recuperada, i és sumoll, que no el podem estimar més, i és mandó, que s’està recuperant. Tots i cada un dels cellers de DO Pla de Bages fan meravelles. I no només dins les ampolles. També a fora.

La fil·loxera, que va deixar França sense vinya, va fer que els nostres vins fossin l’alternativa. Al Bages s’hi va plantar molt, llavors, fins al punt que es va convertir en la zona amb més vinya plantada de Catalunya. I això ens va deixar un paisatge com el que tenim avui, que és el que preserven, mantenen i cuiden els nostres viticultors: el de la pedra seca. Amb les barraques de vinya, els tancats, les feixes i les tines, que perforen les masies de dalt a baix. I Montserrat, que s’ho mira. M’encanten els vins de la DO Pla de Bages. Tan difícils de fer, tan màgics de beure.

stats