Estabanell, una mirada fixada en la transició energètica

L'empresa de referència dels sectors energètics i de les telecomunicacions amb seu a Granollers persisteix en la seva aposta per la generació d'energia renovable

Parc de plaques fotovoltaiques de l'empresa Estabanell
21/09/2024
3 min

Catalunya i Espanya es troben en plena transformació cap a un model energètic més sostenible, impulsat per les energies renovables. No obstant això, aquest procés, essencial per combatre el canvi climàtic i reduir la dependència dels combustibles fòssils, avança a ritmes desiguals i amb reptes significatius.

Estabanell, l'empresa de referència dels sectors energètics i de les telecomunicacions amb seu a Granollers, treballa amb una aposta clara per la generació d'energia renovable, l'eficiència energètica i la digitalització de l'energia, per avançar cap a la transició energètica. L'aposta pel desenvolupament de parcs solars, prioritàriament en territori català, respon a dos objectius: d'una banda, el de contribuir al fet que Catalunya assoleixi els seus objectius en generació d'energia renovable de cara a l'any 2030 i 2050 i, de l'altra, -i amb una visió més transversal- ser més independents del mercat de l'energia ibèric (OMIE), per a oferir als clients preus més estables que no estiguin supeditats a les oscil·lacions d'aquest mercat. En definitiva, una fórmula d'autoabastiment per a impactar positivament, no només en la factura del client, sinó també en el medi ambient.

Instal·lació de plaques solars per autoconsum industrial.

L’empresa té, en diferents fases de la tramitació i de les autoritzacions, un total de 23 projectes de parcs solars distribuïts de petites dimensions -15 a Barcelona, 4 a Girona i 4 a Tarragona- que, sumats, només representen 77 MW dels més de 4.000 que es requereixen per tal d'assolir els objectius de fotovoltaica definits per la Generalitat de Catalunya de cara l'any 2030. A aquests projectes, cal afegir-ne dos més a l’Aragó (Terol i Saragossa) i un a Andalusia (Granada). Per ara, l'únic parc fotovoltaic en funcionament de la companyia és a Cañada de Lentisco, situat al municipi murcià de Caravaca de la Cruz, que està operatiu des de l’any 2023.

El model de parc distribuït, que Estabanell està promovent, es basa en la construcció de petites instal·lacions solars sobre terreny, repartides en diferents punts del territori, integrades al paisatge amb mesures de naturalització i pantalles vegetals, i prop de les àrees de consum. Aquest sistema no només millora la gestió energètica local, sinó que també redueix la pèrdua d'energia durant el transport i facilita la integració al territori. Estabanell aposta per un model de generació de renovables 360, amb el que generar i ajudar a generar energia promovent, d'una banda, parcs solars fotovoltaics sobre terreny i, d'altra, l'autoconsum, tant domèstic com industrial.

Les instal·lacions incorporaran mesures de naturalització que permetran integrar-les en el seu entorn i fomentar la biodiversitat.

Catalunya, a la cua d'Espanya

A Catalunya, el desplegament de les renovables avança de manera lenta però progressiva. Segons dades de l'informe de Red Eléctrica, l'operador de transport de la llum a Espanya, Catalunya avança a un ritme set vegades menor que Espanya en el creixement de la generació amb renovables. Mentre que Espanya va créixer un 15,1% el 2023, a Catalunya el creixement només va ser d'un 2,2%. Tot i que la regió té un gran potencial per generar energia solar gràcies a les seves condicions climàtiques, la implantació de nous parcs solars s’ha vist obstaculitzada per la complexitat dels processos administratius i la resistència d'alguns sectors locals, preocupats pel seu impacte ambiental i paisatgístic. Encara que la situació de les energies renovables sigui un camí ple de reptes, a Catalunya hi ha empreses com Estabanell que són un clar exemple de com avançar cap a la transició energètica, de manera responsable i tenint en compte la realitat del territori.

L'agregació i la flexibilitat elèctrica, dos conceptes clau per a una transició energètica real
  • L'agregació i la flexibilitat elèctrica

    La transició cap a un model energètic més sostenible implica canvis fonamentals en la forma en què consumim, generem i gestionem l'energia. D'aquí l'aposta d'Estabanell per la digitalització de l'energia i l'impuls de l'eficiència energètica. En aquest context, dos conceptes clau estan guanyant importància: l’agregació i la flexibilitat elèctrica:

    • L’agregació és la gestió remota i combinada de diferents actius energètics –com ara el consum, la generació i l’emmagatzematge– de diversos clients. Això es fa de manera agrupada, amb la figura d’un agregador que gestiona aquests recursos i els optimitza en els mercats elèctrics.
    • La flexibilitat elèctrica és la capacitat del sistema per adaptar-se a les necessitats de consum de manera dinàmica. És a dir, el sistema ha de ser capaç de respondre constantment a les variacions de la demanda i oferir l’energia necessària en cada moment de la manera més eficient possible.
  • Una oportunitat pendent a Espanya

    Tot i que aquests conceptes ja estan en funcionament en altres països europeus, com França i el Regne Unit, Espanya encara està en procés de desenvolupar un marc normatiu per a l’agregació i la flexibilitat elèctrica. Actualment, s’està avançant en l’elaboració d’un reial decret que regularà aquestes activitats i establirà les bases per desplegar aquestes pràctiques al país i que acabarà d'aterrar de la mà de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

  • Beneficis per als consumidors

    La implantació d'aquests sistemes permetrà que els clients gestionin la seva energia de manera més eficient, arribant a adaptar el seu consum a la generació de renovables en cada moment i a les necessitats de la xarxa de distribució, amb la possibilitat de reduir costos i vendre l’excedent d’energia autogenerada. Això també converteix els consumidors en protagonistes actius dins del sistema elèctric.

  • El compromís d’Estabanell

    Des d’Estabanell, es considera que l’agregació i la flexibilitat són essencials per a una transició energètica justa i efectiva. L’empresa és membre fundadora d’Entra, l’única associació estatal dedicada a aquests temes, on va exercir la primera presidència. A més, participa activament en projectes europeus de recerca i està duent a terme el desplegament de la flexibilitat, en la seva cartera de serveis, amb clients industrials i de consum elevats.

stats