Europa

La destrucció de 'Boris': almenys 17 morts en les inundacions a l'est d'Europa

La tempesta deixa rius desbordats i milers d'evacuats a Polònia, Romania, la República Txeca, Eslovàquia i Àustria

ARA
3 min
Un bomber evacua una dona a les inundacions a Pechea, comtat de Galati, Romania

BarcelonaLa forta tempesta que assota l'est d'Europa està deixant rius desbordats i grans inundacions en diversos països, i ja han mort almenys 17 persones. A Romania, les inundacions han matat sis persones durant el cap de setmana, mentre que a Àustria ha mort un bomber i també s'hi han trobat dos homes, de 70 i 80 anys, ofegats a casa seva, segons ha informat aquest dilluns un portaveu de la policia. A Polònia han estat cinc els morts fins ara, i encara una persona més ha mort a la República Txeca. En aquest últim país, a més, milers de persones han hagut de ser evacuades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de dies de pluges torrencials a causa d'un sistema de baixa pressió anomenat Boris, tota l'Europa de l'Est està en alerta. Algunes parts de la República Txeca i Polònia s'enfronten a unes inundacions –les pitjors en gairebé tres dècades– que han forçat l'evacuació de milers de ciutats, segons les autoritats, i han deixat un quart de milió de llars txeques sense electricitat durant el cap de setmana. El govern polonès es reuneix aquest dilluns per declarar l'estat d'emergència. Unes 420 escoles a tot el país han tancat fins a finals de setmana. Eslovàquia i Hongria també han registrat inundacions.

Jacek Sutryk, l'alcalde de Wroclaw, a Polònia, ha dit aquest dilluns que la ciutat, d'uns 600.000 habitants, es prepara per arribar al seu màxim nivell d'aigua aquest dimecres. "Aquesta onada alta passarà per Wroclaw durant dies", advertia.

Una borrasca intensa

La causa de tot plegat és una borrasca anomenada Boris, que ha causat precipitacions molt intenses i extenses a bona part del centre del continent europeu, especialment a la República Txeca. Aquest sistema de baixes pressions ha deixat acumulacions de pluja superiors als 300 l/m² en alguns punts d’Àustria i de la República Txeca i de més de 100 l/m² en una àrea molt extensa, cosa que ha provocat que els rius hagin rebut una quantitat excepcional d’aigua en les seves extenses conques, informa Àlex Sancliment. De fet, la mitjana de precipitació en un mes de setembre en ciutats com Praga o Viena és de tan sols 50 l/m², similar a la de Barcelona, un fet que explica la dramàtica situació que viuen ara mateix.

Les inundacions recorden molt les que van tenir lloc en aquestes mateixes zones durant el mes de juliol del 1997, quan un sistema de baixes pressions es va situar entre la República Txeca i Polònia i va deixar precipitacions superiors als 300 l/m² en pocs dies. En aquell cas el balanç final va ser devastador, amb 114 morts i danys materials per un valor aproximat de més de 4.100 milions d'euros.

La província que envolta Viena, a Àustria, va ser declarada diumenge zona catastròfica, mentre que a Polònia s'ha ensorrat un pont a la històrica ciutat de Glucholazy, a prop de la frontera txeca, el mateix que ha passat a la ciutat de muntanya de Stronie Slaskie, on va cedir una presa local, segons l'institut meteorològic polonès.

La policia txeca ha informat que intenta localitzar tres persones que anaven en un cotxe que va caure dissabte al riu Staric a prop de Lipová-lázne, un poble a uns 235 quilòmetres a l'est de Praga que ha estat un dels més afectats, juntament amb la ciutat veïna de Jeseník. Les imatges de Reuters mostraven un riu d'aigua brollant pels carrers de totes ciutats, danyant algunes cases i transportant runes. "Internet no funciona, els telèfons no funcionen... Estem esperant a veure qui apareixerà per ajudar-nos", relatava Mirek Burianek, resident a Jeseník. La policia i els bombers evacuaven veïns en helicòpter. En total, més de 10.000 persones havien estat evacuades a la República Txeca, segons el cap del servei dels bombers.

Zona inundada després de fortes pluges a Mikulovice, a la República Txeca
Un home salva un gat durant les fortes pluges a Jeseník, a la República Txeca
Inundacions a la regió de Galati, al sud-oest de Romania, on han mort quatre persones.

A Polònia una persona va morir al comtat de Klodzko, que ha estat identificat pel primer ministre Donald Tusk com la zona més afectada del país. "La situació és molt dramàtica", ha dit Tusk als periodistes aquest diumenge al matí després d'una reunió a la ciutat de Klodzko. El riu local havia pujat sis metres i bona part de la ciutat estava sota l'aigua.

A la capital hongaresa, Budapest, les autoritats preveuen que el Danubi pujarà durant la segona meitat d'aquesta setmana per sobre dels 8,5 metres, a prop del rècord de 8,91 metres del 2013. "Segons les previsions, una de les inundacions més grans dels últims anys s'acosta a Budapest, però estem preparats per fer-hi front", ha dit l'alcalde de Budapest, Gergely Karácsony.

stats