Som Energia aposta per una transició energètica transformadora i liderada per la ciutadania

La cooperativa impulsa les Comunitats Energètiques a través de Som Comunitats, una plataforma de visibilització, suport, gestió i xarxa d'aquestes agrupacions

Actualment, ja formen part de Som Comunitats més de 60 comunitats energètiques locals amb gairebé 2.200 persones sòcies arreu del territori.
21/09/2024
3 min

El canvi climàtic, l’esgotament dels recursos i la contaminació extrema representen unes de les majors amenaces a què ens enfrontem avui dia com a societat a escala mundial. Transitar dels combustibles fòssils cap a les energies renovables és un dels reptes més importants a què s’enfronta la humanitat en el segle XXI. I encara major és el repte d’aconseguir que aquesta transició es faci de manera justa i democràtica, en un context en què les grans empreses i els grans grups corporatius ja prenen posicions per capitanejar aquest canvi: volen mantenir el control i la propietat dels sistemes de producció energètica i el gran negoci que hi ha al darrere. 

Així, amb la voluntat d’aconseguir un sistema energètic veritablement sostenible, descentralitzat, transparent i al servei del bé comú, neixen des de la ciutadania, les administracions locals i les petites i mitjanes empreses del territori les anomenades Comunitats Energètiques. I és quan les persones i les organitzacions de base s'uneixen i cooperen al voltant d'aquest objectiu quan la transició energètica –cap a un sistema 100% renovable– pren encara més força. 

Segona trobada de la Xarxa de Comunitats Energètiques de l'Economia Social de Catalunya organitzada des de Som Comunitats, que va tenir lloc a Manresa el 16 de setembre de 2023.

Les Comunitats Energètiques són agrupacions de diferents actors que treballen amb l’objectiu d’aconseguir un model energètic 100% renovable, inclusiu, de propietat col·lectiva i sostenible des de la transformació social democràtica. Aquestes agrupacions poden ser un conjunt de persones particulars, entitats, administracions públiques locals, i petites i mitjanes empreses que s'organitzen, principalment, en cooperatives o associacions per transformar el seu barri, poble, ciutat, comarca o país. Aquestes comunitats anteposen de forma clara i transparent els propòsits de millora social i mediambiental als guanys econòmics. A més, s’organitzen de forma oberta i participativa per a l’enfortiment i apoderament comunitari. 

Per tant, l'objectiu d’una Comunitat Energètica és impulsar la transició energètica transformadora en el seu entorn, que es basa en aquell procés en què la ciutadania lidera de forma autoorganitzada el procés de descarbonització i desnuclearització del sistema energètic que alimenta la nostra societat. Aquest és un camí de transició i transformació energètica i alhora social, en què es vol aconseguir, d'una banda, un sistema energètic 100% renovable, distribuït i responsable i, de l'altra, una societat activa i cohesionada al voltant dels valors democràtics i de defensa del medi ambient. 

Per fer-ho, aquestes comunitats despleguen un seguit d’accions en àmbits diversos, com l’impuls de noves plantes de generació d’energia renovable de propietat comunitària, el foment i la implementació de mesures d’estalvi i reducció d’ús d’energia, l’intercanvi i la gestió energètica, la formació i mobilització de la ciutadania, la mobilitat i climatització sostenible o l’eficiència energètica, entre moltes altres accions, perquè l’energia és un vector que travessa pràcticament tots els aspectes del nostre estil de vida. 

Primera trobada de Comunitats Energètiques de l'Economia Social de Catalunya, que va tenir lloc a Mataró el 6 de maig de 2023.

Som Energia aposta, des de ja fa més d’una dècada, "per una transició energètica transformadora, liderada per la ciutadania, cap a un model 100% renovable i descentralitzat", explica la cooperativa a l'ARA. I una de les eines més poderoses per tirar endavant aquest canvi són les Comunitats Energètiques. "[Des de la cooperativa] Estem totalment compromeses en donar suport a l’impuls de noves Comunitats Energètiques i, per aquest motiu, juntament amb les cooperatives catalanes Som Mobilitat, Tandem Social i ePlural, hem creat Som Comunitats", afegeixen.

Som Comunitats és una plataforma de visibilització, suport, gestió i xarxa de Comunitats Energètiques en què es posen a disposició diferents eines i recursos digitals clau, així com la possibilitat de contractar serveis oferts per cooperatives i empreses de l'economia social relacionats amb l'impuls, la gestió i la consolidació de Comunitats Energètiques. A més, desenvolupen eines de gestió tecnològica i governança que permeten reproduir i accelerar la creació de Comunitats Energètiques, la seva escalabilitat i una àgil gestió. Actualment, més de 70 comunitats energètiques locals amb gairebé 2.200 sòcies arreu del territori formen part de Som Comunitats. 

Si esteu interessats en formar part o crear una nova Comunitat Energètica al vostre barri, municipi o comarca podeu accedir al mapa de Comunitats Energètiques, veure quins projectes ja estan en marxa i adherir-vos-hi o mostrar interès per rebre'n informació recurrentment o posar-vos-hi en contacte per resoldre dubtes concrets.

stats