Vull ser autònom, per on començo?
Treballar per compte propi és una aventura constant que té pros i contres
L’autònom neix o es fa? Cal tenir esperit d’autònom per emprendre i tirar endavant el teu propi projecte? Tothom coincideix que ser autònom requereix tenir un tarannà especial, ser capaç de viure amb certs riscos i no necessitar un sou fix a final de mes. Si creus que pots bregar amb els possibles inconvenients i els avantatges et resulten atractius, estàs a punt per emprendre per compte propi.
Què implica ser autònom
Per poder prendre la decisió de si fas o no el pas, és imprescindible saber què suposa donar-se d’alta com a autònom. A partir d’aquest moment et converteixes en un empresari orquestra, treballador i cap alhora, decidiràs quan i com vols treballar, quins seran els teus clients, l’horari serà tan flexible com tu decideixis i hauries de ser capaç de no autoexplotar-te. “Si tens un rum-rum per tirar endavant el teu projecte o estàs cansat de treballar per a uns altres, arrisca’t! Ser autònom no és una condició, hi ha marxa enrere, sempre es pot canviar”, proposa la periodista de moda Maria Almenar. La gestora Susana Huertas apunta que hi ha un detall important que s’ha de tenir en compte: “Quan treballes per compte d'altri algú altre paga les cotitzacions, l’IRPF… i a tu t’arriba el sou a final de mes. Sent autònom t’has de fer càrrec de tot això, pagar impostos, i saber que si no cotitzes no podràs accedir a un seguit de drets”.
Fa 11 anys la Maria va decidir fer un gir a la seva trajectòria professional. Creia que tota la vida es dedicaria a la ràdio, però estava a l’atur. Sempre li havia agradat el món de la moda i va decidir perseguir el seu somni. “Era la crisi de 2012, als mitjans de comunicació els primers que acomiadaven eren els últims que havíem arribat, i em va tocar. Ho vaig viure com una oportunitat”, recorda. Llavors hi havia pocs periodistes dedicats a la moda i era l’eclosió digital dels blogs, va pensar que hi havia un nínxol de mercat i que per què no.
Els dubtes més habituals
La cotització a la Seguretat Social és una de les qüestions que més amoïna a qui s’estrena com a autònom. Des de 2023 s’ha canviat, hi ha un nou sistema de cotització amb l’objectiu de millorar la protecció per cessament de l’activitat per compte propi. “Ara es paga en funció dels rendiments nets. S’ha de fer una previsió del que cobraràs per saber la franja en què estaràs i la quota que et correspon. Aquesta base de cotització és el que es tindrà en compte a l’hora de demanar una baixa o per a la futura pensió”, explica la gestora.
Per a Almenar un dels reptes importants era la gestió del seu negoci i va tenir clar des d’un principi que confiaria en els serveis d’una gestoria: “Ara ja sé els tràmits més habituals, la quota d’autònoms a final de mes, els trimestres o la declaració de la renda, però ho faig amb la tranquil·litat de tenir una professional que m’acompanya i em guia”.
Un dels errors més habituals quan es comença és no tenir en compte que cada trimestre, quan es liquiden els impostos, s’ha de pagar l’IVA, però hi ha autònoms que ja s’han gastat els diners. També pot ser que encara no s’hagi cobrat tot i haver de pagar igualment. “Pot ser un problema al principi”, comenta Huertas, i també recomana que se sigui curós a l’hora de triar l’epígraf de l’activitat perquè determina les despeses que es poden deduir: “Sovint Hisenda fa requeriments per veure si quadra l’activitat amb els ingressos i les despeses deduïbles”.
Què aporta tenir el teu propi projecte
“Ser autònom et permet tenir una veu pròpia i buscar el teu estil. Quan t’acostumes a ser qui porta les regnes del teu escenari laboral, costa deixar-ho”, diu Almenar. Assegura que a partir del moment que et llances a viure aquesta aventura treus forces i energia d’on faci falta per aconseguir-ho: “És la teva empresa, el teu projecte i la teva il·lusió”. Tant ella com Huertas defensen que es posi en valor la feina i que no sàpiga greu demanar un preu just per la feina que es fa, “perquè s’han de pagar les factures. Has de tenir clar el valor que tens i transmetre’l perquè els altres professionals et puguin valorar”, conclou la periodista.
Les autònomes expliquen que cada dia és una aventura, i que ser autònom t’ha d’agradar perquè no hi ha cap seguretat econòmica, no tots els mesos es compta amb els mateixos ingressos ni es té un sou fix, però fan el que els agrada: “Quan tenia els fills petits em donava més llibertat. És cert que després estava a les deu de la nit treballant, però ho feia per mi. Tires endavant perquè surti”, recorda Huertas.
Vés al Kit de supervivència de l'autònom, una guia pràctica per acompanyar els autònoms i les petites i mitjanes empreses en l’aventura diària d’emprendre un projecte per compte propi.