Arts escèniques

Dur l’espectacle més gran al segon poble més petit de l’Alt Empordà

El festival FASTT escolta els veïns i porta teatre, circ, dansa i màgia a deu micropobles durant els caps de setmana de juliol

El FASTT és més que un espectacle, és també un espai de trobada entre veïns de micropobles de l'Alt Empordà. Un moment de ball en una edició passada.

GironaHi ha festivals i festivals. Els que busquen les masses i els grans caps de cartell. D'altres que, amb una feina de formigueta, tenen una missió totalment diferent: crear xarxa, unir veïns i portar cultura de qualitat allà on és difícil que els ajuntaments hi arribin, sobretot per problemes de pressupost. Encara que sigui amb espectacles bons però amb un format reduït, d'un centenar d'espectadors. Així, en plena pandèmia, va reinventar-se el Festival d'Arts Escèniques de l'Empordà, el FASTT, afegint una T al final, la de territori. I estenent-se a poc a poc per diferents micropobles de la comarca alt-empordanesa, amb una oferta sempre a l'aire lliure en espais públics. "La nostra intenció no és fer un festival de masses, perquè aquests espais de trobada després són efímers i acaben desapareixent", explica la seva directora, Rebecca Alabert.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

Nascut el 2013 a l'era del Mas Gironí de Garrigàs de la mà d'un col·lectiu de professionals de les arts escèniques, el FAST tenia l'objectiu de dur teatre a l'Empordà durant els mesos d'estiu, on les úniques propostes eren sobretot musicals. Però des del 2020 que s'ha anat expandint i enguany ofereix programació de teatre, circ, dansa i màgia durant tots els caps de setmana de juliol en deu poblacions diferents que van dels 100 als 900 habitants. Des d'Agullana a Garrigàs, passant per Maçanet de Cabrenys, Ordis, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum, Vilanant i Palau de Santa Eulàlia. I amb formats premiats com el monòleg El Gegant del Pi de Pau Vinyals, millor espectacle de petit format dels Premis de la Crítica 2023 i que inaugurarà la programació del festival el 7 de juliol a Agullana. O el 21 de juliol a Garrigàs amb Un segundo bajo la arena, l'aproximació a Bodas de Sangre que fa parlar Federico García Lorca amb accent gironí de la mà del joveníssim Col·lectiu Desasosiego, premi Mortiz de FiraTàrrega a la millor estrena de carrer del 2022.

De 100 a 900 habitants: els 10 micropobles de l'Alt Empordà que acullen el festival FASTT

La tercera visita de La Calòrica

Serà al Palau de Santa Eulàlia, el municipi amb menys habitants que participa al FASTT i el segon més petit de l'Alt Empordà després de La Vajol, on el FASTT ha decidit crear aquest any "l'espectacle més gran", en paraules d'Alabert. Aquest municipi fa poc que ha superat la xifra de 100 censats i ho ha celebrat amb la reobertura de l'escola rural i aquest curs, d'una escola bressol. La cita amb el festival serà el dissabte 22 de juliol amb la comèdia política Els ocells de La Calòrica, inspirada en la comèdia d'Aristòfanes del mateix títol. El primer cop que la companyia va trepitjar el festival era el 2015 i encara era força desconeguda en cercles teatrals. Ara serà el tercer any en què hi participa i després d'haver-se convertit en un fenomen per a tota mena de públics. "Recordo una forta connexió, perquè llavors coincidíem: teníem pocs recursos però sabíem que això no seria una excusa per oferir un espectacle teatral menor –recorda Joan Yago, un dels membres de La Calòrica–. Tots treballàvem com si fóssim a la Biennal de Venècia".

Enguany, les propostes abracen tota mena de formats, però sobretot volen defugir l'etiqueta de "teatre de carrer". El FASTT aposta per transportar el teatre de sala a l'aire lliure, però no per això convertir-lo en un gènere menor o més improvisat. A més del monòleg de Pau Vinyals, Mariona Esplugues parlarà sobre salut mental amb Boja , un monòleg molt personal i alhora optimista, a la pista poliesportiva d'Ordis. L'experiència autobiogràfica continuarà el dissabte 15 de juliol a Sant Mori, amb La meva àvia és immortal (Assaig d'un possible funeral), una obra de teatre documental en la qual la Cia. Creació Kunstant farà testimoni al públic d'una cerimònia per acomiadar l'àvia de la creadora de l'espectacle. La nit de dansa serà una setmana després, el 29 de juliol, a Maçanet de Cabrenys. Juntament amb Agullana són els dos pobles que s'han unit aquest 2023 al FASTT i en serà testimoni l'església de Sant Martí. Es podrà veure l'espectacle de dansa vertical Harria Herria, de la Cia. Harrobi Dantza Bertikala d'Euskadi.

Crear espais de trobada

La programació es clourà el 30 de juliol a Vilamacolum amb un altre funeral, però aquest cop en clau d'humor. Serà amb B.O.B.A.S, de la companya valenciana Jimena Cavalletti. Un espectacle de clown de format familiar en què tres dones es troben que han d'oficiar un funeral al qual no arriben ni el capellà ni el mort. Serà el tret de sortida a una festa final a la plaça del poble amb xaranga i música fidel al caràcter "festiu" del festival. Així ho emfatitza la seva directora, que defineix el FASTT sobretot com un espai de trobada, un lloc de sobretaules compartides. Les que van començar a l'era del Mas Gironí de Garrigàs, que encara acull durant tot el juliol l'equip que organitza el festival, i ara s'estenen per diferents pobles de la comarca. Per això, cada dia de funció, el recinte s'obre dues hores abans amb l'oferta d'un foodtruck i la proposta de la cervesa pròpia del festival, feta de la mà de Limbik amb llimones i marialluïsa dels micropobles.

Micropobles a Escena: crear una obra entre veïns

Per treballar els vincles entre veïns de pobles força disseminats per l'Alt Empordà, el FASTT ha impulsat la proposta Micropobles a Escena. Es tracta d'una iniciativa de participació ciutadana que proposa als veïns crear una peça escènica des de zero guiats per una companyia professional, que en aquesta ocasió serà NUS Cooperativa. Els tallers s'impartiran les tardes del 23 al 27 de maig i el resultat es podrà veure l'1 de juliol a Vilaür en la primera festa inaugural del festival, oberta a tothom. La proposta de NUS és dinamitzar un procés creatiu d'un espectacle de teatre fòrum que tracti sobre injustícies socials i desigualtat que s'hagin escollit amb el grup de creació.

stats