La Universitat de Califòrnia ensenya un robot a fer la bugada
El PR2 també sap obrir portes, servir begudes de la nevera, fer galetes, endollar-se a la corrent, anar a comprar entrepans i cuinar un esmorzar bavarès
BarcelonaInvestigadors de la Universitat de Califòrnia a Berkeley gairebé han acabat d'ensenyar del tot un robot PR2 a fer la bugada. Tal com podeu veure al vídeo fet públic fa pocs dies ja fa la major part del procés, encara que hi ha alguns aspectes que s'han de resoldre. S'ha de destacar que el robot ho fa de manera autònoma, no li han assenyalat on són i les peces de roba bruta sinó que és capaç d'identificar-les, agafar-les, posar-les al cubell, dur-lo a la rentador-la posar-hi les peces, afegir-hi el sabó i engegar-la.
El model de robot PR2, fet per Willow Garage, s'ha pensat per a ser tan autònom com sigui possible, fins al punt que és capaç d'obrir i tancar portes, moure's i triar la millor ruta dins una casa o oficina i endollar-se quan necessita carregar les bateries. El 2010 l'equip de la Universitat de Califòrnia ja li va ensenyar com plegar draps i tovalloles, tal com podeu veure en aquest vídeo accelerat. Les analitzava una per una, decidia com plegar-les i ho feia, encara que trigava uns vint minuts per cada peça.
No us penseu que el PR2 només sap plegar tovalloles, també és capaç d'enfrontar-se, amb més o menys destresa, a pantalons llargs, samarretes de màniga curta i de màniga llarga, falidilles, de col·locar samarretes en penja-robes, i d'aparellar mitjons.
Ara els investigadors Siddharth Srivastava, Zilberstein, Abhishek Gupta, Pieter Abbeel, i Stuart Russell gairebé han aconseguit que el PR2 faci el procés complet de la bugada, tot i que encara ha de millorar aspectes com recollir roba de terra -pel disseny que té els braços no hi arriben- i treure peces de la rentadora i l'assecadora -és un altre problema de disseny, els braços han de poder palpar al fons del tambor-.
Sigui com sigui cada vegada més investigadors aconsegueixen que d'altres aparells del model PR2 facin més coses, la divisió robòtica de Bosch li han ensenyat a servir begudes de la nevera, un equip de desenvolupadors ha fet que pugui jugar a billar, estudiants del Massachusetts Institute of Technology (MIT) han aconseguit que faci galetes, i un equip de la Universitat de Tòquio fins i tot ha fet que pugui anar a comprar entrepans sense dir-li ben bé què són ni on es poden trobar: el robot, sabent que són una mena de menjar, dedueix que els ha d'anar a buscar en bars o restaurants.
De moment sembla que els investigadors que tracten amb els PR2 estan més interessats amb el menjar i la beguda que no en rentar la roba. Un equip de la Universitat Tècnica de Munic fins i tot ha ensenyat un PR2 que anomenen James a cuinar, en col·laboració amb la robot alemanya Rosie, 'weisswurst frühstück', un esmorzar tradicional bavarès a base de salsitxes, tal com podeu veure en aquest vídeo: