Dos joves de Vilanova creen una aplicació mòbil que avisa l'usuari de Rodalies si s'adorm
Aquesta aplicació per a 'smartphones' s'anomena Notdor i està disponible, exclusivament, per al sistema operatiu Android. Actualment, només funciona a la línia R2 Sud
BarcelonaVicens Rios i Albert Anguela han creat Notdor, una aplicació per a 'smartphones' que permet als usuaris de Rodalies no passar-se la parada si s'adormen. En un interval que va dels seixanta als trenta segons abans d'arribar a la destinació, sona una alarma. I és que, a través de la xarxa mòbil, el dispositiu detecta automàticament quan el tren entra en un perímetre proper a l'estació. De moment, aquests estudiants universitaris han preparat el programari amb les estacions de la línia R2 Sud, tot i que ja treballen per aconseguir incorporar totes les estacions de la xarxa catalana. A més, no descarten adaptar-lo en un futur a altres sistemes operatius diferents de l'Android perquè el puguin fer servir més usuaris.
Quan se selecciona la destinació desitjada, l'aplicació ho fa automàticament, ja que a través de la xarxa de telefonia mòbil rep les coordenades de la ubicació de l'usuari, les compara amb les de l'estació marcada i avisa quan el tren es troba entre 50 i 100 metres de l'arribada.
L'Albert Anguela ha estat qui l'ha programat, i ha explicat a l'ACN que en un primer moment "anava amb la senyal de GPS, però hi havia problemes amb les estacions soterrades i ho vam canviar". Ara funciona per trigonometria: compara la distància entre les diverses antenes de telefonia mòbil.
L'aplicació ofereix dos camps per introduir dues destinacions diferents. La intenció és poder guardar les últimes que s'han utilitzat i, així, "facilitar que els que viatgen cada dia cap a les mateixes destinacions d'anada i tornada, només hagin d'activar l'alarma" i no hagin de buscar l'estació, ha explicat Anguela.
Ampliar l'aplicació
L'aplicació, de moment, només està disponible per a 'smartphones' amb sistema operatiu Android, tot i que els creadors no descarten desenvolupar-la per a iPHone o "mitjançant entorn web perquè sigui multiplataforma i el pugui utilitzar tothom", ha explicat el programador, Albert Anguela.
Però els joves vilanovins també busquen la col·laboració de la Generalitat de Catalunya o d'Adif per poder incloure fàcilment la resta de línies de Rodalies i que estigui disponible per a qualsevol usuari. "Si haguéssim d'incloure totes les estacions de la xarxa sense la col·laboració de la Generalitat, hauríem de dedicar-nos a buscar d'una en una les coordenades de localització de cada estació", ha afegit Anguela.
Tot i que de moment s'estan centrant a millorar i ampliar el contingut central de l'aplicació, l'Albert i el Vicens no es neguen a afegir altres opcions, com un enllaç a la web de Rodalies perquè es puguin mirar les incidències o una consulta d'horaris; tot des de la mateixa aplicació, malgrat que "de moment no hi pensem", ha destacat Rios.
Dos joves vilanovins
Vicens Rios és estudiant de segon d'Economia a la Universitat Pompeu Fabra i Albert Anguela estudia segon d'Enginyeria de Telecomunicacions a la Universitat Politècnica de Catalunya. Tots dos són amics des de la infància i ara han creat una iniciativa conjunta que no descarten que pugui tenir relació amb el seu futur professional. De fet, Rios ha explicat que "és un mercat molt ampli i en plena expansió".
Tot i així, "com a economista és difícil entrar en aquest sector si no és en màrqueting o estratègia comercial", ha afegit Vicens Rios.
L'experiència diària dels dos estudiants universitaris d'anar en tren a la facultat va fer que un dia Rios veiés "una necessitat per cobrir, tot i que hi ha l'alarma del rellotge del mòbil, però no és tan exacta", ha explicat.
El nom de l'aplicació, Notdor, neix després d'una pluja d'idees en què es pren com a base la frase "No t'adormis", ha explicat Rios.