FESTIBITY

Albert Pallejà: “Si vols sobreviure en el món global necessites exportar”

Després de graduar-se, els enginyers informàtics es reuneixen cada any per teixir connexions i reflexionar sobre un tema d’actualitat. Avui celebren la Festibity, dedicada a l’exportació i organitzada, entre altres, per Albert Pallejà, president de FIB Alumni

Dani Sánchez Ugart
08/05/2014
3 min

Albert Pallejà és un informàtic militant. Presideix l’associació d’antics alumnes de la Facultat d’Informàtica de la UPC (FIB Alumni) i treballa per millorar el diàleg entre el món de l’empresa, l’administració i la universitat. El col·lectiu que representa és afortunat. Virtualment no hi ha atur entre els informàtics, explica. Tot i així, treballa per dinamitzar el sector, amb actes com la Festibity, la festa que FIB Alumni celebra avui al Disseny HUB de Barcelona. Serà la dotzena edició de la celebració i aquest any l’han consagrat a la internacionalització de les empreses, que segons Pallejà necessita les tecnologies de la informació i la comunicació per triomfar. Directius de Privalia, Mango, Hartmann i Avinent explicaran com s’ho fan ells per exportar.

Què persegueixen amb aquesta festa?

Volem engrescar i animar el sector, i mostrar que té oportunitats. Per això hem pensat en la internacionalització en un entorn tecnològic, perquè a Catalunya està creixent l’exportació. Ens hem adonat que per sobreviure en aquest món global has d’exportar.

Per quin motiu han escollit el tema de la internacionalització?

Perquè les TIC són imprescindibles per a l’exportació. Sense elles no es pot fer aquest creixement. Hem escollit quatre ponents: Privalia, Mango (que és l’empresa que més està creixent i exportant), Avinent i Hartmann, que representen molt bé aquesta exportació amb components tecnològics.

Com ajuden les TIC a l’exportació?

Les TIC donen eines i mitjans per aconseguir els objectius de negoci: l’e-comerç, les xarxes socials... permeten fer créixer el negoci i fer difusió de la marca a escala internacional. Les empreses incrementen els pressupostos informàtics per fer créixer el negoci i les TIC són la palanca per aconseguir-ho.

Les grans empreses aposten per les TIC. Però, i les pimes?

Avinent és una pime i les altres tres són grans empreses. En general, però, les pimes encara no s’han adonat prou que necessiten invertir en TIC per exportar. A la Festibity hi haurà molts directors d’informàtica i molts directors generals. Tant de bo se n’adonin. També és una sessió de conscienciació en aquest sentit. Les empreses més petites també s’han d’adonar que són en un món internacionalitzat i que no poden vendre només aquí.

Barrejaran gent d’universitat, empreses i administracions...

Volem ser un punt de trobada entre les administracions, les empreses i les universitats. Però no només això, esclar, també hi ha uns patrocinadors que donen suport a l’esdeveniment i volem trobar noves oportunitats de negoci.

¿Pensa que no estan prou ben connectats aquests tres àmbits?

No ho estan. Tant de bo estiguessin molt més connectats. Volem llançar el missatge que cal més confluència. En el món de la universitat i les empreses ja s’està potenciant. S’està creixent en aquest sentit, però les universitats potser encara no són conscients de la importància que té aquesta confluència.

Virtualment no hi ha atur entre els informàtics.

No. Tothom que acaba l’enginyeria té feina, alguns aquí i altres a l’estranger. Moltes empreses van a buscar enginyers informàtics: tant empreses de l’univers tecnològic com altres que no ho són. Mango, per exemple, ara està buscant enginyers informàtics, i ja en té centenars a la plantilla.

O sigui que als informàtics no els cal emigrar?

Hi ha feina aquí, però estan apareixent moltes ofertes que vénen de fora. Jo recomano sortir del país un temps, i molta gent ho està fent. De fet, és un 25% la quantitat d’estudiants que van fora.

Per diners?

Hi ha més bons sous. L’altre dia sortia una oferta a Londres per a un enginyer recent llicenciat, i eren 36.500 euros a l’any. Aquí són mileuristes. A més hi ha hagut molt d’intrusisme.

L’alternativa de fer-se emprenedor cada cop l’agafa més gent. Quins problemes tenen?

Bàsicament, la problemàtica principal és trobar finançament per tirar endavant les start-ups, tot i que hi ha alguns ajuts públics, del departament d’Empresa i Ocupació i també del govern espanyol.

¿I hi ha prou esperit emprenedor entre els informàtics?

Va molt en el caràcter i també en l’educació. Fins ara no n’hi havia gaire i ara s’està fomentant molt més. Sens dubte l’esperit emprenedor s’està fomentant des de tots els punts de vista, i també des de la universitat.

Els que marxen després tornaran?

Jo vaig anar a l’Agència Espacial Europea i vaig tornar. És difícil, i molt talent se’n va fora i caldria retenir-lo, però és molt bo tenir talent internacional.

Quina és la salut de l’univers TIC?

Jo diria que és dels sectors que estan menys afectats per la crisi, i està creixent. De fet, noves start-ups estan venint aquí.

stats