Prohibir la mobilització de la Diada, una amenaça sense base legal

La llei avala manifestar-se en campanya si no és per captar vots

L’acte de la V a la Diada de l’any passat va mobilitzar 1,5 milions de catalans que van reclamar la independència.
Laia Vicens
30/08/2015
3 min

BarcelonaEl fet que la Via Lliure coincideixi amb el primer dia de la campanya del 27-S ha fet que els partits unionistes, com el PP i Ciutadans, instessin la Junta Electoral Central (JEC) -l’òrgan que vetlla per la transparència i l’objectivitat de les eleccions- a “actuar d’ofici” i prohibir la manifestació de la Diada. Raonen que podria “vulnerar” i “distorsionar” el resultat dels comicis. A Catalunya Sí que es Pot no parlen de prohibició, però ahir el candidat per al 27-S, Lluís Rabell, va censurar el caràcter “electoralista” de la manifestació i va admetre que és un “problema seriós” i un “risc evident” que la Via Lliure coincideixi amb el primer dia de la campanya.

Hi ha arguments jurídics?

Els experts coincideixen que la llei avala la manifestació

El marc normatiu -tant la llei electoral (Loreg) com la que regula el dret de reunió- avala que durant la campanya es poden fer reunions, concentracions o manifestacions convocades per entitats i partits. Les condicions, segons indica Ana M. Valero, doctora en dret constitucional de la Universitat de Castella-la Manxa, és “comunicar-ho prèviament a l’autoritat governativa i que la finalitat fonamental de la manifestació no sigui captar vots”. Per això, afirma que “no hi ha base legal” per prohibir la Via Lliure. El mateix conclou Ferran Requejo, catedràtic de ciència política a la UPF. “La prohibició només tindria base legal si la Junta Electoral fes una interpretació recargolada i digués que la manifestació és un acte electoral”, exposa Requejo, que veu una situació “molt difícil” perquè la convocatòria “no és a favor de Junts pel Sí ni la CUP, sinó a favor de la independència”.

Quins precedents hi ha?

El TC ha validat manifestacions suspeses per la Junta Electoral

La doctrina de l’alt tribunal no dóna esperances als unionistes. El Tribunal Constitucional (TC) ha donat victòries morals a impulsors de manifestacions que, passats els anys, veuen reconegut el dret de reunió encara que la Junta Electoral prohibís les convocatòries. Seguint la tesi dels experts, el TC ha al·legat en diverses sentències que només es pot prohibir una manifestació si té l’objectiu de “captar sufragis”. Al seu parer, l’argument que la manifestació “incideix” en l’electorat és “insuficient per limitar el dret de reunió” perquè es podria arribar a “l’absurda” conclusió de prohibir qualsevol marxa. Amb aquests arguments, el TC va anul·lar la prohibició d’una manifestació a Sevilla per commemorar el Dia de la Dona i que coincidia amb una jornada de reflexió, així com una manifestació estudiantil, una de SOS Racisme i una dels Mossos d’Esquadra que van ser prohibides per la Junta Electoral de Barcelona en convocar-se en plena campanya de les catalanes del 2006.

Amb quines raons? L’autoritat electoral esgrimia en aquests casos que hi ha manifestacions que, a pocs dies de les eleccions, alteren els comicis. La Junta Electoral de Madrid ja va prohibir la concentració del moviment 15-M en la jornada de reflexió de les municipals. A més, l’autoritat electoral va declarar il·legals les convocatòries davant les seus del PP el 13 març del 2004, dos dies després de l’11-M i un dia abans de les generals. És una incògnita quina decisió podria prendre el TC en el cas de la Via Lliure.

Què farà ‘Ara és l’hora’?

L’ANC no preveu cap més escenari que el de fer la Via Lliure

Si la Junta Electoral prohibís la Via Lliure, l’ANC i Òmnium tindrien dues opcions: desconvocar-la -res impediria que els ciutadans acudissin lliurement a la Meridiana- o tirar-la endavant. En aquest cas, el Codi Penal preveu una pena de presó de sis mesos a un any per als que “intentin celebrar una reunió o manifestació prèviament suspesa, si pretenguessin subvertir l’ordre constitucional”. A l’ANC es mostren “convençuts” que la manifestació “s’acabarà fent i sortirà bé”. “No preveiem cap més escenari: si suspenen la Via Lliure, suspenen un dret elemental com el de manifestar-se”, avisen des de la direcció.

Què implica la suspensió?

El sobiranisme alerta de l’efecte bumerang que provocaria un veto

Els sobiranistes alerten que una suspensió podria indignar l’independentisme i el sector sí-no, i provocar un efecte bumerang que desbordés la Meridiana. “Potser és el millor que ens podria passar”, diuen a Junts pel Sí. El diputat d’ERC a Madrid Joan Tardà està convençut que la Junta Electoral no es pronunciarà. “Si ho fan, animaran més gent”, diu. Tardà va demanar la compareixença del president de l’autoritat electoral, però va ser rebutjada.

stats