L’AMI vol ajuntaments que desacatin l’Estat
Els alcaldes sobiranistes demanen un “paper protagonista” en el procés constituent
Barcelona“Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, del president i del govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre del 2015 per exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les nostres institucions, l’estat català, lliure i sobirà”. Aquesta és la fórmula amb què l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) proposa que prenguin possessió de les actes els electes locals favorables al procés que surtin escollits el 24 de maig, segons van segellar els alcaldes membres a la Declaració Municipalista de Cervera el 17 d’abril. És el mateix text que promou les aliances sobiranistes per conformar majories de govern als consistoris, però per quin motiu és tan important que els ajuntaments estiguin al costat del procés els pròxims mesos?
L’alcalde de Vic i president de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal, defensa que “els ajuntaments són el reflex del poble” i hauran d’ajudar “quan el Parlament ho requereixi”, si la seva composició a partir del 27-S es manté favorable al procés. “Cal obrir un període de màxima unitat per donar suport al Parlament i al president de la Generalitat”, afegeix l’alcalde de Montblanc i vicepresident de l’AMI, Pep Andreu, que avança: “El 24 de maig ja començarem a desconnectar d’Espanya”. Una proclama que pren sentit en la mesura que el full de ruta sobiranista subratlla que les institucions catalanes han de desacatar les lleis espanyoles que considerin lesives per al país i per als catalans. En el cas local, tant Vila d’Abadal com Andreu tenen clar que en primera instància implica desobeir la reforma local de l’Estat, que lamina les competències dels consistoris, però més endavant poden ser altres lleis. Així mateix, l’AMI creu que els electes locals han de tenir un “paper protagonista” en el procés constituent del nou estat, tot i que aquest encara s’ha de concretar. La CUP, de fet, fins i tot demana que el procés de redacció de la Constitució se sustenti sobre una assemblea constituent formada per regidors i alcaldes, així com associacions diverses.
El xoc amb l’Estat des dels ajuntaments ja fa temps que s’està produint. Ho saben bona part dels 710 consistoris i 30 consells comarcals que formen part de l’AMI. L’Estat ha presentat més de 100 denúncies a ens locals per pagar els impostos a l’agència catalana, per pagar la quota a l’AMI o per no hissar la bandera espanyola, la majoria guanyades pels ajuntaments. A més, fins a 920 consistoris van donar suport a la convocatòria del 9-N malgrat el paper de l’Estat, en una imatge històrica al Palau de la Generalitat.
Ja hi ha 201 governs locals independentistes garantits abans del 24-M
Els veïns de 201 municipis ja saben que a partir del 24-M tindran un govern favorable a la independència. És el nombre de consistoris on només opten a ser al ple partits independentistes -CiU, ERC, la CUP, MES i SI-, que coparan totes les regidories d’aquests ajuntaments, segons la informació publicada dimecres referent a les llistes registrades de cara a les eleccions municipals. De tots ells, 69 són municipis gironins, 63 lleidatans, 36 tarragonins i 33 de la demarcació de Barcelona. En 109 del total, els veïns podran optar entre votar CiU o ERC, i en 46 només ha presentat candidatura CiU, cosa que li atorga de manera quasi automàtica l’alcaldia. A banda, Esquerra ja té garantides totes les regidories en 25 municipis.