CRISI DEL DEUTE. REPERCUSSIONS

Espanya ja no es preocupa per Grècia

Els experts creuen que la inestabilitat política és el principal risc per a la recuperació i no el país hel·lè

Jordi Velert
31/05/2015
4 min

BarcelonaEls interrogants sobre les conseqüències de la crisis grega. 1. Com afectaria la nostra economia un impagament del deute grec? 2. Creu que Grècia pot sortir de l'euro? 3. Quines conseqüències tindria per Espanya una sotida de l'euro de Grècia?

Olivetti, de la diagonal al vallès

JOAN MAJÓ, exministre d'Indústria: “L’entrada de Grècia a l’euro va ser un error”JOAN MAJÓ, exministre d'Indústria:

1.La situació espanyola és força diferent de la grega, però això no vol dir que no ens afectés. La UE hauria d’ajudar-los a evitar que hi hagués una fallida, per deixar ben clar que un país de l’euro no pot fer fallida, i mantenir la confiança internacional en tots els membres. A canvi d’aquest ajut, Grècia ha d’acceptar, i negociar, una sèrie de condicions, però s’ha d’evitar que siguin condicions que empitjorin encara més la situació de les classes populars, que no tenen cap culpa del que van fer els seus governs.

2.L’entrada de Grècia a la UE va ser discutible, però l’entrada a l’euro va ser un error. L’economia grega no estava en condicions per fer-ho, excepte si s’acceptava que durant molt temps hauria de rebre uns grans ajuts dels altres socis, cosa possible perquè es tractava d’un país molt petit. Aquest va ser un error del qual les dues parts eren perfectament conscients.

3.L’actitud que prengui la UE amb Grècia serà un avís de cara enfora de la que podria prendre en altres casos. Crec que un element diferencial, i molt important, són les actituds espanyoles respecte de la UE comparades amb les gregues. Això depèn molt de les persones i de les ideologies dels que manin en cada moment. Per tant, difícil de preveure.

L’Idiada, clau per arrelar l’automòbil

MIQUEL PUIG, economista: “L’impacte serà petit perquè Espanya ha fet bondat”

1.Directament, de cap manera. Indirectament, és més pelut. Si Grècia impaga, el crèdit als països dubtosos es retraurà i els tipus d’interès pujaran. Com que Espanya ha fet bondat, l’impacte serà petit.

2.No ha estat mai en risc de sortir-ne. El mateix Varufakis diu que Grècia no pot sortir de l’euro. Tindria un cost social enorme. Com s’ho faria mentre posés en marxa una nova moneda? A més, ara Grècia té superàvit primari, és a dir, recapta més impostos del que gasta.

3.No crec que ens afectés perquè pràcticament no tenim comerç amb Grècia.

Edward Hugh, economista

EDWARD HUGH, economista: “El problema per a Espanya no és Grècia, és la política espanyola”EDWARD HUGH, economista:

1.Ningú ho sap, aquest és el gran problema. L’estratègia del govern grec és forçar la situació, com va passar als EUA durant el shut down (bloqueig del Congrés al govern). Al final no va passar res. Tampoc se sap l’abast del problema. Què passarà amb Portugal? Té un deute impagable, del 130%.

2.No veig probable el Grexit. El que preocupa als líders del G-8 són les repercussions geopolítiques que tindria la sortida de Grècia de l’euro. No seria una separació amigable i Sèrbia i Bulgària també són ortodoxos.

3.Els mercats ho veurien com una inestabilitat i especularien contra les primes de risc. El BCE hauria de comprar més divises. Però el problema a Espanya és polític. ¿El pròxim govern farà una reforma de les pensions? ¿Farà una altra reforma laboral o intentarà tornar enrere?

Espanya ja no es preocupa per Grècia  Els interrogants sobre les conseqüències de la crisi grega

JOSÉ GARCÍA MONTALVO, catedràtic d'Economia de la UPF: “Ningú està pensant a comprar deute dels països del sud”

1.De manera similar a com ja l’està afectant. La prima de risc s’ha incrementat a 130 punts i ningú està pensant a comprar deute del sud. A més, hi ha l’efecte diferencial de les municipals, que prediuen un país ingovernable. La despesa pública es dispararà.

2.És el que diu Lagarde. S’han plantejat dues possibilitats: que Grècia impagui el deute però continuï dins de l’euro o que Grècia tingui un accident i hagi de sortir-ne. L’impagament no es veu com la fi de l’euro perquè el deute s’ha anat centrifugant cap a les institucions internacionals.

3.Tindria un efecte immediat. Els països que veien l’euro com una moneda de la qual no es podia sortir veurien que pot passar. Seria una alerta als països més febles, que estarien més a prop de sortir de l’euro.

Antonio Argandoña. Economista

ANTONIO ARGANDOÑA, professor de l'IESE: “Ara ningú considera la sortida de l’euro d’Espanya”ANTONIO ARGANDOÑA, professor de l'IESE:

1.D’entrada, hi hauria una pujada de la prima de risc, seguida d’aclariments de tots els dirigents dient que no passa res. Després d’uns dies d’incertesa es començaria a normalitzar la situació. Ara bé, si es barreja amb els canvis polítics que estem vivint hi pot haver paràlisi. Els polítics triats en les eleccions del 24 de maig ni tan sols han pres possessió encara.

2.S’estan prenent mesures per evitar-ho.

3.Les mateixes que està tenint el risc d’impagament però ampliades. La prima de risc seria més alta. Ara bé, ningú considera ara la sortida de l’euro d’Espanya. El que hi ha és contagi oportunista. Algú decideix vendre deute espanyol, en baixa el valor i uns altres decideixen vendre’l per comprar-lo després.

stats