ERC reclama complir el full de ruta cap al 27-S, que veu reforçat

Els republicans volen traduir en governs l’augment del pes a l’àrea metropolitana

Alfred Bosch, Marta Rovira i Oriol Junqueras van valorar molt positivament els resultats de les municipals, especialment els de l’àrea metropolitana.
Roger Tugas
26/05/2015
3 min

Barcelona“Crec que no he viscut cap reunió de l’executiva eufòrica, ni tan sols després de guanyar les europees”, reconeix un dirigent d’ERC. I la reunió de la cúpula republicana d’ahir no va ser una excepció, malgrat que el dia anterior el partit havia aconseguit el seu millor resultat en unes eleccions municipals des de la Transició. La satisfacció continguda es barrejava amb la prudència de qui sap que ara cal administrar l’èxit i que aquest èxit s’ha de llegir en clau de procés, una variable que admet tantes interpretacions com es busquin. I la que fa ERC és clara: els resultats del 24-M reforcen les aspiracions sobiranistes, ja que el nombre de regidors que ho són s’ha incrementat, tot i el descens de CiU i la victòria d’Ada Colau a Barcelona.

D’aquesta manera, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, va valorar el nou mapa municipal des de l’òptica del bloc sobiranista, més enllà fins i tot dels resultats excel·lents del seu partit. “La victòria del 24-M ha sigut de la gent que se’n vol sortir, de la gent que vol i anhela la justícia social, la igualtat d’oportunitats, que té set de justícia i fam de llibertat, que vol un canvi i esperança”, va assegurar, a la vegada que recordava que el conjunt de partits sobiranistes -CiU, ERC i la CUP- han augmentat el percentatge de suport del 38% el 2011 al 45% actual, mentre que l’unionisme -el PSC, el PP i C’s- queien del 38% al 32%.

Amb aquestes dades, els republicans pretenen combatre aquelles veus que, des de l’entorn d’Artur Mas, volen posar en qüestió el full de ruta acordat amb l’argument que, sense la capital alineada, és molt complicat dur-lo a terme. “Són uns resultats que cal pair amb calma i la nova situació de Barcelona canvia el mapa”, admet un dirigent d’ERC, que tot i això reclama “cap fred per gestionar-ho”. Els republicans, en aquest sentit, aspiren a aprofitar la influència sobre un govern a Barcelona en previsible minoria liderat per Ada Colau per tibar-lo a favor del procés. Sumar al sobiranisme unes forces alternatives que últimament se n’havien desmarcat i sumar els valors de la justícia social i la regeneració democràtica al procés són dos dels objectius creuats que pretén assolir ERC.

ERC i la CUP compensen CiU

Per tot això, Rovira va felicitar totes les forces sobiranistes i va reclamar que es compleixin “els acords subscrits”, en especial la convocatòria d’eleccions el 27-S i sense llista única, atès que “la lectura correcta dels resultats passa per veure que hi ha molts més vots favorables al procés”. I és que, malgrat que CiU ha perdut quasi 110.000 vots respecte del 2011, la CUP n’ha rebut gairebé 160.000 més i ERC 252.000 més, que compensen amb escreix la davallada de la federació nacionalista.

El creixement dels republicans, però, no és només quantitatiu, sinó que els seus dirigents destaquen que avala l’estratègia impulsada pel seu president, Oriol Junqueras, de mirar de fer forat a l’àrea metropolitana. El 60% dels nous votants d’ERC, de fet, són del cinturó barceloní, on el partit ha crescut el doble que a la resta del país. Fins i tot els mateixos estrategs del partit es mostren sorpresos per la magnitud d’aquest increment, que l’ha situat com la segona força a la Diputació de Barcelona i la segona amb més regidors de l’àrea metropolitana. La maquinària electoral no s’ha pogut aturar i, malgrat que encara està en una fase inicial de contactes i d’anàlisi de les realitats dels municipis on han irromput, aspira a traduir en equips de govern la renovada presència en consistoris.

De fet, els objectius que s’havia fixat ERC de cara al 24-M eren superar els 2.000 regidors arreu del país, recuperar la presència al cinturó barceloní i tornar a ser decisiva a les grans ciutats. Els dos primers reptes s’han complert amb escreix, mentre que el tercer també s’ha superat amb nota després de perdre tota la representació a les ciutats de més de 80.000 habitants el 2011 -excepte Barcelona-. I és que, mentre que l’augment de vots ha sigut del 64% entre els municipis de fins a 30.000 habitants, l’increment és del 164,7% entre les ciutats amb més de 30.000 veïns i del 169,5% a les ciutats de més de 100.000 habitants. L’únic lament que tenen a Calàbria és que no s’ha aconseguit ser primera força en cap gran ciutat, tot i que no descarten compartir l’alcaldia a partir de pactes en ciutats com Sabadell, on caldran grans aliances.

En bona part d’aquests municipis -molts fins ara en mans del PSC- es buscaran acords de forces sobiranistes, en la línia del compromís subscrit amb l’ANC, per reforçar el procés. A Barcelona això s’intentarà implicant-hi Colau.

stats