Els reproductors de música augmenten els problemes d'audició en els joves
El 4% de la població espanyola i d'altres països industrialitzats pateix sorolls constants greus a la seva oïda, i l'1% de la població té una situació de gravetat extrema que influeix en la seva vida diària i que afecta greument el seu estat emocional i psicològic
BarcelonaL'ús de reproductors de música mp3 i mp4 amb el volum a més de 80 decibels està provocant un augment dels problemes d'audició en els joves de 10 a 35 anys. Això s'ha denunciat en un curs Internacional d'Audiologia, que reuneix a Barcelona mig centenar d'experts internacionals. Els assistents han destacat que creix el nombre de joves amb traumes sonors a l'oïda a causa de l'excessiu volum dels reproductors de música, i davant aquesta situació volen fer una crida a la indústria per demanar "limitadors de so". Segons ha explicat el professor associat mèdic d'ORL de la Universitat de Barcelona Joan Domènech Oliva, els acufens, que són sorolls continus de l'oïda que avui dia encara no tenen curació, és la principal conseqüència de l'excessiu volum a les orelles, un problema que afecta ja el 4% de la població, i especialment persones de 10 a 35 anys. S'estima que a l'estat espanyol hi ha un milió i mig de persones que pateixen acufens. Un 80% d'aquests són joves. Domènech ha assenyalat que gràcies a la legislació sobre prevenció de riscos laborals i l'existència de mitjans per prevenir l'excés de sorolls en el món laboral ha descendit el nombre de casos d'acufens entre els treballadors. Malgrat tot, la prevalença d'aquesta patologia no ha descendit pel gran augment de casos que hi ha entre els joves com a conseqüència de l'ús de reproductors de música digitals.
El 4% de la població espanyola i d'altres països industrialitzats pateix sorolls constants greus a la seva oïda, i l'1% de la població té una situació de gravetat extrema que influeix en la seva vida diària, afectant greument el seu estat emocional i psicològic. Davant aquesta situació, els experts recomanen als joves que si en sortir de les discoteques o concerts tenen xiulets a les orelles i aquests persisteixen durant hores, acudeixin a un especialista per poder iniciar un tractament preventiu amb la finalitat d'evitar el sorgiment d'acufens, que poden arribar a ser crònics. En aquest sentit, el doctor Joan Domènech ha remarcat que "seria un gran pas que els reproductors de música i vídeo tinguessin incorporat un indicador de volum o un limitador d'aquest, ja que per damunt de 80 decibels (db) l'oïda corre perill i en alguns concerts s'ha arribat a passar de 125 db", conclou. A més del trauma sonor, els acufens també poden ser causats per infeccions greus, com a efecte secundari d'alguns medicaments. En la trobada s'ha tractat també sobre la importància de detectar precoçment els nens sords profunds, ja que si es tracten adequadament abans dels tres anys poden arribar a tenir un nivell de comprensió i de parla equivalent al d'un nen de cinc anys. També han destacat que gràcies a la detecció precoç auditiva universal dels nounats es poden rehabilitar uns 1.200 nens amb pèrdues auditives neurosensorials profundes. S'estima que la sordesa profunda genera una despesa aproximada de 750.000 euros al llarg de la vida de l'individu sord, la majoria en educació especialitzada i a causa de la disminució del rendiment laboral d'aquesta persona. Una sodesa lleu genera un cost de 183.000 euros, una sordesa moderada de 350.000, i una de severa de 550.000 euros, segons dades presentades en el curs, organitzat per la Fundació Pedro Salesa Cabo i l'Institut Auditiu Espanyol, SALESA.